Voor de doorsnee consument was de aankondiging van Google misschien wel een tegenvaller: het bedrijf kondigde niet de langverwachte Google Phone aan, maar een softwareplatform en een samenwerkingsverband van 34 zwaargewichten uit de mobiele industrie.

Google CEO Eric Schmidt ziet het anders: "De aankondiging van vandaag is ambitieuzer dan alle 'Google Phones' waar de pers de afgelopen weken over gespeculeerd heeft. Het krachtige platform dat we onthullen zal duizenden verschillende mobiele telefoons aansturen".

Het Android-platform bestaat uit een besturingssysteem, middleware, een interface en toepassingen. Het bevat volgens Google alle software die een fabrikant of mobiele operator nodig heeft om een mobiele telefoon te ontwikkelen. Android zal onder de Apache v2-licentie beschikbaar worden gesteld en is niet toestelgebonden: het zal straks werken op toestellen van onder andere HTC, LG, Motorola en Samsung.

Al deze fabrikanten maken reeds toestellen met Windows Mobile. Jason McKinsey, vicepresident van HTC America zegt in een reactie: "Het open source-karakter van het programma betekent dat deelnemers met Android uiteindelijk minder aan licentievergoedingen betalen dan met Windows Mobile". De toestellen werken volgens McKinsey zowel op CDMA- als GSM-netwerken. Het voordeel voor de consument ziet McKinsey in krachtige toestellen voor lagere kosten.

Google's plannen zijn niet beperkt tot de VS. Rene Obermann, CEO van Deutsche Telekom kondigde aan dat dochterbedrijf T-Mobile in 2008 "een Android-telefoon met robuust draadloos internet en Web 2.0 in de VS en Europa" gaat lanceren. De nieuwe alliantie ziet zelfs Nokia wel zitten, ook al is het bedrijf al vijf jaar lid van de Open Mobile Alliance, dat er soortgelijke doelen op nahoudt. "Ik zie geen reden waarom de twee organisaties niet samen kunnen werken", zei Nokia-woordvoerder Keith Nowak in een reactie.

Volgens Andy Rubin, directeur mobiele platformen bij Google is Android flexibel, geschikt voor kleine en grote schermen, maar stelt wel een 200 MHz-processor als minimumeis. Rubin is medeoprichter van het bedrijf Android, dat Google in 2005 overnam. De SDK voor ontwikkelaars zal vanaf 12 november via de website van de Open Handset Alliance beschikbaar worden gesteld.