Page wil toestemming om draadloze apparaten gebruik te laten maken van de zogeheten ' white space' tussen televisiekanalen, meldt onder meer Reuters. Volgens de mede-oprichter van Google zou het vrijgeven van dat radiospectrum snellere internetverbindingen kunnen opleveren.

Uiteraard is de motivatie van Google niet alleen filantropisch. Page liet ook weten dat Google zelf veel te winnen heeft bij het in gebruik nemen van het spectrum: "Als we tien procent aan betere verbindingen hebben in de Verenigde Staten, dan betekent dat tien procent meer winst in de Verenigde Staten. Dat is een gigantisch getal voor ons."

Grote internetsnelheden

Google pleit samen met onder meer Microsoft, Dell, HP, Intel en Philips bij de FCC voor het vrijgeven van de zogenaamde 'white spaces'. Dit spectrum komt in februari volgend jaar vrij, omdat televisiestations dan overstappen van een analoog naar een digitaal signaal. De extra netwerkruimte zou miljarden bits aan extra netwerkcapaciteit kunnen opleveren, waar het huidige spectrum 'slechts' enkele miljoenen bits beschikbaar stelt.

Veel tegenstand

De coalitie stuit echter op veel tegenstand omdat de FCC bang is dat het benutten van deze white space andere frequenties zal storen. Ook de National Association of Broadcasters verzet zich: "Omdat zoveel tests van FCC van apparaten zijn mislukt, is het niet helemaal eerlijk van Mr. Page om deze zorgen simpelweg weg te wuiven. Het zou niet verstandig en verantwoord zijn om de toekomst van digitale televisie in gevaar te brengen door technologie goed te keuren waarvan de werking nog niet bewezen is."

Page bevestigt het risico op storingen, maar pleit er desondanks voor om het spectrum beschikbaar te stellen. "Ik ben ervan overtuigd dat als er regels zijn die zeggen dat het spectrum alleen mag worden gebruikt als er geen storing wordt veroorzaakt, dat deze apparaten zullen worden gemaakt. Er zullen honderden miljoenen dollars worden geïnvesteerd om te voorkomen dat deze apparaten overlast veroorzaken".