Vanuit het perspectief van de systeembeheerder is een programma als Google Update verdacht. Het draait altijd in de achtergrond en je hebt er geen enkele controle over. Haal je het weg, dan functioneren de Google programma’s vaak niet meer goed en het kan zelfs zomaar gebeuren dat Google Update gewoon terugkomt.

En wat als Google Update zelf bugs bevat? Bovendien maakt de professioneel paranoïde beheerder zich zorgen dat het programma Google van nog meer informatie voorziet dan het bedrijf via andere kanalen al krijgt.

Om deze zorgen weg te nemen, heeft Google het update-programma open source gemaakt. Daarbij legt Myles Jordan nog een keer uit waarom Google Update werkt zoals het werkt. Het draait altijd, omdat Google de gebruiker niet lastig wil vallen met updates als het programma wordt gestart. Als de gebruiker het programma opstart, dan wil die gebruiker aan het werk, in plaats van lastig gevallen worden met onderhoudsklusjes.

Daarin heeft Jordan natuurlijk gelijk. Maar dan nog zou de systeembeheerder de mogelijkheid moeten hebben om de Google updater uit te zetten. In ieder geval zou het programma de beheerder moeten laten weten wat het doet.

Met het open sourcen van Google Update maakt Google de code helemaal transparant. En hopelijk worden de ontbrekende features er nu snel ingebouwd. Dan kan de gebruiker gewoon verder werken en heeft de systeembeheerder de controle weer terug.

Bron: Techworld