De investering wordt via het bedrijf BrightSource Energy gemaakt in het zogeheten Ivanpah-project, een enorme oppervlakte aan zonnespiegels in de Mojavewoestijn in zuidelijk Californië, vlak bij de grens met Nevada. De zonnespiegels staan zo opgesteld dat zij het opgevangen zonlicht weerkaatsen naar een toren in het midden van die spiegels.

Op de punt van de toren is een ontvanger geplaatst die de door de spiegels gerichte zonnestralen opvangt. De ontvanger genereert vervolgens stoom, die langs een turbine in de toren wordt geleid. Het draaien van de turbine drijft een generator aan, dat stroom opwekt.

Concentreren van zonnekracht

De kracht van het systeem zit in het richten van grote hoeveelheden zonnekracht naar een relatief klein oppervlak, waardoor er een enrome concentratie van energie ontstaat. De torens zijn zo’n 137 meter hoog. Het totale aantal spiegels is 346.000. De opgewekte energie is 370 megawatt, goed voor de energiebehoefte van 140.000 huizen tijdens piekuren. Het project is opgeknipt in drie fasen en moet in 2013 volledig klaar zijn.

Google Energy

Google is via zijn divisie Google Energy sinds februari officieel een energieleverancier, waarbij het energie inkoopt en verkoopt. Belangrijkste doel daarbij is het verzekeren van de continuïteit van de energievoorziening voor de datacenters van het bedrijf.

Aangezien de volatiliteit van de energieprijzen samenhangt met de olieprijs, zoekt het bedrijf naar alternatieve energievormen. Daarnaast investeert het op die manier in de ontwikkeling van nieuwe technologie, die het later zelf kan gebruiken of mogelijk vermarkten. Google heeft tot nu toe veelal geïnvesteerd in grote windenergieprojecten. Wel staan op de Google Campus zonnepanelen op de daken.