De nieuwe eigen smartphone van Google heeft een 4 inch amoled multitouch-scherm en is uitgerust met een near field communications (nfc) chip van de Nederlandse chipmaker NXP. De Nexus S heeft net als de iPhone 4 twee camera's aan boord: een 5 megapixel exemplaar op de achterkant en een 0,3 megapixel camera aan de voorkant. De telefoon schiet 720p HD video met 30 frames per seconde.

Verder heeft de Nexus S een 1 GHz Arm-processor die gefabriceerd is door Samsung en 16 gigabyte intern geheugen. Ook is er een gyroscoop voorhanden waarmee gebruikers in staat zijn beter te gamen door de telefoon op en neer te bewegen, net zoals bij de iPhone. Daarmee lijkt de nieuwe Nexus erg op een andere telefoon van Samsung: de Galaxy S, die al lang verkrijgbaar is in Nederland.

530 dollar

De Nexus S volgt de Google Nexus One op, die werd ontworpen door HTC en niet bepaald een hit werd. Opvolger S is de eerste smartphone die is uitgerust met Android 2.3. Volgens Google is Android 2.3, ook wel bekend als Gingerbread, de snelste versie tot nu toe. Het besturingssysteem heeft ook een nieuwe interface, een verbeterd toetsenbord en multitouch-ondersteuning.

De Nexus S kan verbinding maken via HSDPA en is vanaf 16 december te koop bij Best Buy in de Verenigde Staten. Later komt de smartphone ook in andere winkels te liggen. Het toestel gaat los 529 dollar kosten. Developers kunnen aan de slag met de Gingerbread SDK.