Afgelopen weekend kwamen via gadgetblog Engadget meer specificaties naar buiten van de Nexus One. Dat is de Android-telefoon van Google zelf, die het simlockvrij en alleen online wil verkopen. Het toestel beschikt over een 1 GHz Snapdragon-processor, een 3,7 inch touchscreen, 512 MB ROM, 512 MB RAM en een 4 GB microSD-kaart. Verder heeft de Nexus One licht- en bewegingssensoren en een 5 megapixel camera met LED-flits.

Los 530 dollar

De Nexus One zou volgens uitgelekte bestelpagina's simlockvrij zo'n 530 dollar gaan kosten. In combinatie met een 2-jarig T-Mobile-abonnement kost het in de VS minstens 180 dollar. Over de beschikbaarheid in Europa of andere niet-Amerikaanse gebieden is nog geen informatie opgedoken.

Google geeft dinsdagavond tijdens een persevenement meer informatie over de Nexus One. De eigenlijke fabrikant van de Nexus One-telefoon is HTC. Die producent was vorig jaar al de eerste die een Android-mobiel fabriceerde: de T-Mobile G1.

Geen multitouch

De Nexus One draait de nieuwe versie 2.1 van Google Android. Google heeft de Android-interface op enkele punten uitgebreid. Zo bevatten wallpapers nu animaties en een home-knop leidt sneller terug naar het hoofdmenu. Ook is het virtuele toetsenbord verbeterd. Multitouch-ondersteuning ontbreekt echter in de Nexus One.

Sneller dan Motorola Droid

Volgens de eerste recensies werkt de Nexus One sneller dan de Motorola Droid, het eerste toestel met versie 2.0 van Google Android. Een ander verschil is dat de Nexus One veel dunner is dan de Droid, doordat het nieuwe toestel niet beschikt over een uitschuifbaar qwerty-toetsenbord. De Nexus One is overigens ook dunner dan de iPhone.

De komst van dit Google-eigen toestel is vorige maand al uitgelekt, nadat Google eigen medewerkers het toestel cadeau had gedaan. Al snel verschenen er filmpjes van de nieuwe Android-smartphone.