Google heeft een white paper uitgegeven met de titel Disks for Datacenters, zo meldt The Register, en de boodschap is duidelijk: de leveranciers van harddisks moeten snel aan het innoveren slaan, want het gat tussen hetgeen nodig is en hetgeen voorhanden is wordt steeds groter. Daarbij gaat het niet zozeer om de opslagcapaciteit, dat is wel redelijk in orde. Maar de input/output per seconde per gigabyte (IOPS/GB) is veel belangrijker geworden en daar moeten de harddiskmakers nog wel even aan sleutelen.

Balans tussen capaciteit en I/O

Daarbij ziet Google toekomst voor grotere harddisks, die meer goedkope opslagcapaciteit krijgen maar tot nu toe veelal inleveren in I/O-snelheid. Daarin moet volgens Google een balans worden gevonden. Het white paper staat verder vol met suggesties hoe de industrie betere harddisks kan maken - waarbij het veelal gaat om het verlagen van de kosten door een ander design en het verleggen van prioriteiten in de taken die harddrives uitvoeren.

Dat Google zo veel moeite doet voor het magnetische opslagmedium, terwijl SSD juist zo veel opmars maakt, verklaart het bedrijf uit het feit dat het gat in opslagcapaciteit-per-dollar tussen beide opslagmedia niet wordt verkleind omdat de kostenverlagingen in beide media eenzelfde tempo hebben. Magnetische opslagmedia blijven volgens Google nog jaren grootschalig in gebruik, met name in datacenters.