Een mobiele versie van Google Gears is nu beschikbaar voor ontwikkelaars, meldt Google Mobile Product Manager Charles Wiles in een blogposting. Voorlopig is Gears alleen beschikbaar voor Windows Mobile 5 en 6, maar ondersteuning voor andere platformen waaronder het eigen Android volgt.

Google Gears is een browser plugin voor Firefox en Internet Explorer die het mogelijk maakt webapplicaties offline te gebruiken. Gears – dat nog altijd in bèta testing is – is gebaseerd op de bestaande programmeermodellen voor het web en is voorzien van Javascript-api's voor opslag, caching en multi-threading. Door de api kunnen andere bedrijven ook gebruik maken van Google's technologie.

Gebruikers kunnen Google Gears for Mobile downloaden. Voor ontwikkelaars is er een API om de technologie aan de eigen software toe te voegen. Een paar applicaties maken al gebruik van Google Gears for Mobile, waaronder de financiele software Buxfer.

Met Zoho Writer, een online tekstverwerker, is het al een tijdje mogelijk om via Google Gears offline documenten te bekijken en te bewerken. Zoho kondigt nu aan dat het binnenkort ook mogelijk wordt om mobiel offline documenten te bewerken.

Bron: Techworld