Motorola Mobility heeft medewerkers zondag laten weten dat 20 procent van het personeel moet vertrekken, wat neer komt op zo'n 4000 banen. Ook een derde van alle kantoren van het bedrijf verdwijnt. In een interview met de New York Times laat CEO Dennis Woodside weten dat Motorola zich vanaf heden gaat richten op een select aantal high-end devices.

Minder Motorola-modellen

De bezuinigingen zijn de eerste grote stappen die Google zet sinds de officiële overname van Motorola Mobility in mei van dit jaar. Destijds werd Woodside overgeheveld van Google naar de mobiele tak van Motorola. Hoewel de overname vooral bedoeld leek om het patentenpakket van Motorola in bezit te krijgen, blijkt de zoekgigant toch grote plannen te hebben met de ooit populaire mobieltjesmaker.

De ontslagen zijn nodig om van Motorola weer een winstgevend onderdeel te maken. In een statement laat Motorola weten dat het “zijn portfolio van mobiele producten gaat versimpelen door de nadruk meer te gaan leggen op innovatieve en winstgevende apparaten in tegenstelling tot de huidige modellen." In de praktijk zal dat betekenen dat in plaats van de huidige 27 Motorola-modellen er in de toekomst slechts enkele overblijven.

Concurrentie huiverig voor Google/Motorola

De reorganisatie blijkt heftig voor een groot deel van het personeel. In een statement laat Motorola weten dat twee derde van de ontslagen buiten Amerika vallen. Hoeveel banen er in Europa gaan verdwijnen, laat woordvoerster Gemma Goatly desgevraagd onbeantwoord. Wel weet zij Webwereld te melden dat Motorola toegewijd is om al het ontslagen personeel door deze moeilijke transitie te helpen.

In het artikel in de New York Times wordt verder gespeculeerd dat Google plannen heeft om naast Android een speciaal besturingssysteem voor Motorola-telefoons te ontwikkelen. Ondertussen kijken volgens bronnen van de krant ook Android-concurrenten Sony, LG en HTC met argusogen naar de nieuwe plannen van Google met Motorola, die langzaam zichtbaar worden.