De update stelt gebruikers in staat om documenten met bepaalde eigenschappen en uit bepaalde bronnen hoger te laten scoren in de zoekresultaten, zo maakte Google donderdag bekend.

Dat betekent bijvoorbeeld dat beheerders ervoor kunnen kiezen om informatie op bepaalde servers voorrang te geven. Ook vooraf gekozen documenttypes (Word-bestanden bijvoorbeeld) kunnen op die manier hoger in de zoekresultaten eindigen.

Een andere belangrijke verandering betreft het clusteren van informatie. Dat houdt in dat iemand die zoekt op een bepaald trefwoord ook gerelateerde termen krijgt voorgeschoteld. Als een gebruiker bijvoorbeeld zoekt op 'klant', dan deelt de Search Appliance de resultaten in in categorieën als 'klantenservice' en 'klantencontacten'.

Diverse zoekmachines, zoals Ask.com, maken al gebruik van het clusteren van zoekinformatie. Het is echter niet zeker dat Google deze techniek ook voor zijn 'normale' zoekmachine zal gaan gebruiken, zo vertelt Matt Glotzbach van Google aan Informationweek.

Google zal de wijzigingen in de Enterprise Search Appliance eind deze maand doorvoeren. Er zijn op dit moment meer dan zesduizend bedrijven die gebruikmaken van de Search Appliance van het zoekbedrijf.

Google heeft op de zoekmarkt voor bedrijven te kampen met toenemende concurrentie. Vorige maand lanceerden IBM en Yahoo een gratis zoekapplicatie voor bedrijven, IBM Omnifind Yahoo Edition. Bron: Techworld