Het Georgische telecombedrijf Arris Group koopt het onderdeel Motorola Home, dat zich vooral bezig houdt met het fabriceren van settopboxen en modems, van Google. Met de overname is een bedrag van 2,35 miljard dollar gemoeid, wat deels betaald wordt in aandelen.

Daardoor wordt Google voor iets meer dan 15 procent eigenaar van de fabrikant van kabelapparatuur. Arris profiteert met een verrijking van zijn patentenportfolio en wordt eigenaar van de Motorola-tak waar ongeveer 7000 mensen werken.

Duizenden ontslagen

Google kocht Motorola Mobility in mei voor 12,5 miljard dollar en begon al snel met de afslanking van het concern. In augustus werd bekend dat 20 procent, ofwel 4000 duizend mensen hun baan kwijt raakten. Daarbij werd ook een derde van alle kantoren gesloten. De nieuwe CEO Dennis Woodside liet weten dat Motorola zich ging richten op high-end apparatuur.

Daar hoort Motorola Home blijkbaar niet bij. Google is niet geïnteresseerd in het onderdeel dat zich puur bezig houdt met interactieve settopboxen. Met zijn Google TV-project krijgt het verder ontwikkelen van ip-tv's voorrang. De overname van Motorola Mobilty was voornamelijk bedoeld voor de schat aan patenten, de mobiele tak mocht sindsdien onder de eigen naam verder gaan.

Rechtszaak tegen Motorola Home

Daarnaast loopt er ook een rechtszaak tegen Motorola's settopboxen. Het bedrijf TiVo, dat zich bezig houdt met digitale videorecorders, eist een schadevergoeding van miljarden dollars vanwege patenschending, zo meldt USA Today. Deze claims komen na de jaarwisseling voor de federale rechter in Texas.