Californië heeft definitief gekozen voor Microsoft Business Productivity Online Suite (BPOS) voor het aanbieden van cloudopslag van e-mail. Dat maakt Microsoft bekend in een weblogbericht. Met het contract is 60 miljoen dollar gemoeid. Het gaat om 200.000 gebruikers.

Bijna 80 procent van de mailsystemen van Californische overheden werken momenteel met Exchange-servers. Honderden andere systemen en datacenters worden nu ondergebracht in een gezamenlijke cloudomgeving, aldus Microsoft.

Google en voorwaarden

Dat Microsoft het Californische contract krijgt betekent een tegenslag voor Google. De zoekgigant was ook in de race en stelde al eerder dat de aanbesteding van Californië te zeer in het voordeel van Microsoft uitpakt.

Veel van de gestelde voorwaarden zouden over functies gaan die niet in Gmail, het emailprogramma van Google, voorkomen. Een voorbeeld daarvan is de mogelijkheid e-mails te sorteren op alfabetische volgorde. Volgens Google is gericht zoeken een effectievere manier is om e-mails te vinden. Google tracht zorgen rond beveliging tegenwoordig weg te nemen met een speciale overheidscloud. De gemeente Los Angeles koos eerder, ondanks flinke scepsis bij de politiediensten, wel voor Google Apps.

Prijzenoorlog

Op de markt voor e-mail in de cloud is een prijzenslag gaande tussen Microsoft, Google, IBM en Cisco. De standaardprijs is op het moment volgens Forrester-onderzoek zo'n 5 dollar per emailbox. Maar de totale kosten lopen op naar 11,33 dollar per gebruiker per maand. Dan gaat het om een bedrijf dat 15.000 werknemers heeft. Een bedrijf met 45.000 medewerkers is 9,45 dollar kwijt. Dat is significant minder dan emailhosting in eigen beheer. Dan zijn de kosten respectievelijk 17,83 dollar en 13,32 dollar.