Wave is het equivalent van het Zwitsers zakmes dat alle webdiensten samenbrengt op één plek. In Wave worden bestaande Google-diensten als Gmail, Google Docs, Google Talk, Picasa, Blogger en Sites samengebracht. Ook is er plek voor externe diensten als Twitter en spelletjes als Sudoko.

Wave laat gebruikers documenten maken waarin meerdere deelnemers tekst, multimedia, applicaties en feeds kunnen toevoegen, op een manier die doet denken aan instant messaging. De dienst slaat ook vorige versies op, dus gebruikers kunnen terugbladeren naar oude 'golven'.

Sharepoint

De samenwerkingsmogelijkheden van Wave maken het een potentiële Sharepoint-killer. Hoewel Google het niet zo in de markt zet, refereerde Vic Gundotra, vp engineering bij Google, er wel stevig aan. "Sharepoint is makkelijk, maar Wave omvat veel meer. Bovendien is het open en heeft het een federatiemodel." Dat betekent dat het protocol van Wave is gemaakt zodat inloggen op de dienst gelijk ook toegang geeft tot andere diensten.

Lars Rasmussen, een van de ontwikkelaars die circa twee jaar aan Wave heeft gewerkt, verwacht dat de dienst een grote impact zal hebben. "Maar een hoop hangt af van onze mogelijkheden om het uit te leggen aan gebruikers. Dat is een van de redenen waarom we de api's nu al aan developers geven", zegt hij tegen de IDG Nieuwsdienst. De mogelijkheden van Wave zijn eindeloos, zegt hij.

Wanneer het publiek toegang krijgt tot Wave is nog niet bekend, al belooft Google dat de dienst nog dit jaar opengesteld wordt. Wave draait binnen alle browsers die met HTML 5.0-content overweg kunnen.

Bron: Techworld