Een engineer van Google is nog eens door de veelzijdige berg aan informatie in Mountain View gegaan en heeft er een nieuw project uitgewrongen. Door het combineren van de hoge resolutie luchtfoto's van Google Maps, klimaatinformatie en de fluctuerende prijzen van elektriciteit is een nieuwe handige tool ontstaan die je vertelt of je geld overhoudt na het nemen van zonnepanelen op je dak.

Natuurlijk zijn er ook andere redenen om voor zonne-energie te kiezen, weet ook Carl Elkin die project Sunroof bedacht tijdens zijn 20%-uren. Dat is de werktijd die Google-medewerkers krijgen om zelf proefballonnen op te laten. Dat geldt ook voor Sunroof, dat uiteraard zijn waarde nog moet bewijzen. Google rolt nu eerst een pilot uit in San Francisco, Fresno en Boston. De komende maanden moeten meer plekken beschikbaar komen.

Meer daken dan je denkt

Het alwetende orakel wil mensen zo over de streep trekken om voor zonnepanelen te kiezen. Elkin zegt het project te zijn gestart om iedereen te overtuigen dat zonne-energie goed voor het milieu is, je veel geld bespaart en dat veel meer daken geschikt zijn voor zonnepanelen dan mensen denken.

Dat kunnen zij straks dus in zo'n 10 seconden checken door het invoeren van hun adres. De tool rekent vervolgens uit hoeveel zonlicht je dak jaarlijks gemiddeld krijgt en houdt rekening met factoren als schaduw van bomen, stedenbouw en lokale weerpatronen.