Google lijkt werk te maken van zijn concept van een drijvend datacentrum. Het bedrijf blijkt op twee locaties in de VS al te bouwen aan datacentra gemaakt van zeecontainers op platte schepen. De eerste bevindt zich op een schip aan de kade van Treasure Island, in de baai tussen San Francisco en Oakland. De tweede ligt in de haven van Portland in de staat Maine aan de noordoostkust van de VS.

Hoewel het nergens officieel staat, lijkt het erg aannemelijk dat Google achter beide bouwprojecten zit, schrijft Cnet op basis van een eigen onderzoek. Ook een eerder Google-patent wijst in de richting van het bedrijf.

Mysterieus

Voor de betrokkenheid van de internetgigant zijn volgens Cnet meerdere aanwijzingen gevonden. Zo had de persoon die het huurcontract van de loods naast het drijvende datacentrum op Treasure Island tekende in zijn LinkedIn-profiel staan dat hij voor Google werkte. Toen Cnet contact met hem opnam, veranderde hij dat snel. Volgens omwonenden doen de medewerkers erg mysterieus. Een restaurant om de hoek op Treasure Island krijgt opvallend veel klanten die met Google's bedrijfscreditcards afrekenen. Ook datacentrumexperts vinden het aannemelijk dat Google achter de constructies zit.

De loods op Treasure Island is hermetisch afgesloten voor pottenkijkers, maar het bouwproces is wel te zien op satellietbeelden op Google Maps. Delen van de constructie met containers zijn van het terrein van de loods verplaatst naar het schip. Er is vanaf een afstand niet te zien wat er binnenin het gebouw is. Ook in Maine is het bouwproject in mysterie gehuld. Beide datacentra hebben vier verdiepingen en zijn gebouwd op vergelijkbare schepen. Hetzelfde obscure bedrijfje is officieel de eigenaar van de boten.

Water voor stroom en koeling

Google heeft in 2009 een patent gekregen op een ontwerp voor een drijvend datacenter, dat stroom genereert uit de golven. Het water wordt ook gebruikt voor de koeling. Andere bedrijven plaatsen al regelmatig datacentrum in zeecontainers, omdat ze daardoor flexibeler zijn in te delen.

Het drijvend datacentrum zou energie kunnen opwekken uit getijdenbeweging, zo staat in het Google-patent. Enkele kilometers uit de kust zou dat voldoende stroom moeten opleveren om de servers draaiende te houden. Een ander voordeel van een drijvend datacentrum is dat ze makkelijk zijn te verplaatsen.