Huiseigenaren in 15 staten van de Verenigde Staten kunnen een beroep doen op het fonds om zonnepanelen te installeren. SolarCity financiert zowel de zonnepanelen als de installatie in ruil voor ofwel een maandelijkse leasevergoeding, ofwel een vergoeding voor de stroom die wordt opgewekt met de panelen. Zo hoeven ze zelf geen geld te investeren, maar helpen ze toch mee aan een beter milieu.

Grootste servernetwerk ter wereld

Naast investeringen in groene projecten, streeft Google er zelf ook naar om volledig te opereren op groene energie. Geen gemakkelijke opgave, Google heeft een van de grootste servernetwerken ter wereld en om alle datacentra vol servers dag en nacht draaiende te houden is veel energie nodig. Op dit moment wordt ongeveer 35 procent van de stroom die in de datacentra van Google wordt gebruikt groen opgewekt met zonnepanelen en windmolens.

Commercieel en interessant

Door datacentra nóg efficiënter te maken - een datacentrum van Google zou op dit moment al 50 procent efficiënter zijn dan het gemiddelde datacentrum - en meer te investeren in zonnepanelen en windmolens hoopt Google uiteindelijk alleen nog duurzame energie te gebruiken. De investering van 350 miljoen dollar is Googles grootste investering in duurzame projecten tot nog toe.

Volgens Sidd Mundra, hoofd duurzame energie bij Google, is het initiatief van SolarCity goed voor iedereen. Het is commercieel een interessant project, het project maakt de wereld een beetje schoner en het komt families ten goede doordat er met zonnepanelen van SolarCity doorgaans geld op de elektriciteitsrekening kan worden bespaard. SolarCity wist in totaal tot dusverre ongeveer 750 miljoen dollar aan investeringen binnen te halen.

Nederland

Het idee van SolarCity is overigens niet uniek. Zo maakt Big Solar het in Nederland mogelijk om gratis zonnepanelen te laten plaatsen en deze vervolgens te leasen. Big Solar is op dit moment alleen actief in Amsterdam en Utrecht, maar het hoopt binnenkort ook zijn diensten aan te bieden in andere provincies en steden.

Daarnaast is het voor mensen die zelf geen zonnepanelen kunnen plaatsen soms ook mogelijk om een aandeel te kopen in wat misschien nog wel het beste omschreven kan worden als duurzame crowdfunding-projecten. Zo start energiemaatschappij E.ON binnenkort een project waarbij inwoners van de gemeente Tynaarlo en mensen met een aangrenzende postcode een deel van een groot zonnepanelenveld kunnen aanschaffen.

Een nadeel van dergelijke constructies is wel dat consumenten geen volledige vrijstelling van de energiebelasting krijgen, omdat de energie niet in eigen huis wordt opgewekt.