Google's eigen netbook voor zijn mobiele besturingssysteem zou die deadline nog wel halen, maar netbooks van andere fabrikanten schijnbaar niet. Google is daarmee de eigen partners mogelijk voor, hoewel het ook om slechts een aankondiging kan gaan met beschikbaarheid later. Het wil met een eigen apparaat de markt aanzwengelen, net als het eerder deed met de Nexus One voor zijn smartphoneplatform Android.

Google houdt dinsdagavond (Nederlandse tijd) voor Amerikaanse media een persconferentie over Chrome. De uitnodiging voedt een nieuwe stroom geruchten over de komst van een eigen mini-laptop met Chrome OS onder het Google-merk. Maar de persbijeenkomst kan ook alleen gaan over de start van de Chrome Web Store, een downloadwinkel voor web-apps en extensies in de Chrome-browser. Die app store is een standaardonderdeel in Chrome OS.

Toetsenbord met zoekknop

Over de lancering van een eigen netbook gaan al maanden geruchten. De Taiwanese krant Digitimes berichtte in november over de komst van Chrome OS-netbooks. Engadget schrijft ook over een Chrome-laptop. De site stelt dat vanaf de start maar 65 duizend eenheden beschikbaar zullen zijn. Engadget heeft vrijdag een foto van het vermoedelijke toetsenbord van de Chrome-netbook gepubliceerd. Op de plek van de CapsLock-toets bevindt zich een zoekknop.

Bugreports

Google heeft Chrome OS vorig jaar aangekondigd. Tot nu toe is er geen hardware verschenen met het besturingssysteem. Google test wel eigen netbooks met Chrome OS en werkt naar verluidt ook aan een iPad-concurrent die dan Chrome OS draait.

In bugreports heten de laptops Mario en Andretti, naar de legendarische IndyCar-coureur. Een Google-manager zei onlangs tegen The New York Times dat het bedrijf voor het eind van het jaar een eigen Chrome OS-netbook zou kunnen uitbrengen. Welk bedrijf de daadwerkelijek fabrikant is, is niet duidelijk. Google's eigen Android-smartphone is geproduceerd door HTC.