's Werelds krachtigste supercomputer Titan heeft al een tijdje prestatieproblemen en dat blijkt nu te liggen aan teveel goud in het soldeerwerk van verbindingspunten tussen cpu's en gpu's, waardoor het materiaal breekbaar wordt. Fabrikant Cray werkt momenteel aan een oplossing om de machine weer aan de praat te krijgen.

Contactpuntjes scheuren

In februari bleek de supercomputer, die in theorie 27 petaflops moet kunnen berekenen, onvoldoende presteerde en een te hoog aantal van zijn jobs niet verwerkte. Onderzoekers van het Oak Ridge National Laboratory (ORNL), die de Titan eind vorig jaar in gebruik namen, ontdekten dat de processors goed functioneerden, maar dat de verbindingspunten problemen gaven.

ORNL's laboratorium-directeur Jeff Nichols vertelt dat de prints op de moederborden te veel goud bevatten, waardoor de gesoldeerde contactpunten tussen cpu's en gpu's scheurtjes beginnen te vertonen. De connectorplaatjes van verbindingspunten worden van goud geproduceerd in plaats van bijvoorbeeld koper, omdat het metaal ongevoelig is voor roestvorming.

April weer online

De supercomputer moest eigenlijk meteen dit jaar al aan de slag voor het onderzoekscentrum, maar dat wordt nu uitgesteld tot april. Volgens Nichols was de oorspronkelijke doelstelling om Titan voor het eind van 2012 analyse voor het centrum te laten uitvoeren te hoog gegrepen.

Het ORNL heeft volledige kasten van het megasysteem verscheept naar Cray die de contactpunten op het moederbord verwijdert en opnieuw soldeert. Begin april, als de getroffen racks zijn vervangen, volgt een stabiliteitstest van twee weken. Eind april moet de supercomputer dan weer goed functioneren. Mooi op tijd voor de nieuwe supercomputer top500, die in juni bekend wordt gemaakt.