ASML is na de crisisdip helemaal terug en heeft het afgelopen kwartaal een recordkwartaal gedraaid. De producent van chiplithografiemachines haalde een omzet van 1,2 miljard euro, dat was vorig jaar nog 555 miljoen. En, bij die recordomzet scoorde ASML tevens een nettowinst van 269 miljoen. Dat betekent een vette marge van bijna 23 procent.

Extreem ultraviolet licht

Bovendien is ASML optimistisch over de toekomst, nu de firma de eerste exemplaren van de tweede generatie van EUV-machines heeft uitgeleverd. Deze nieuwe lithografiemachines gebruiken extreem ultraviolet licht (EUV): licht met een zeer korte golflengte. Daarmee wordt de ondergrens van de belichtingscapaciteit teruggeschroefd naar iets meer dan 20 nanometer. Dat maakt de productie mogelijk van kleinere en energiezuinigere chips.

De geboekte kwartaalcijfers kwamen hoger uit dan analisten hadden verwacht. Het aandeel ASML steeg op de Amsterdamse beurs met circa 6 procent.

Records

Ook een van de grootste afnemers van lithografiemachines, chipgigant Intel, doet het uitstekend. Het concern heeft een kwartaalomzet geboekt van 11,1 miljard dollar, de hoogste ooit. De nettowinst was 3 miljard dollar.

Volgens Intel-president en -ceo Paul Otellini waren de kwartaalcijfers qua omzet en winst de hoogste ooit in het bestaan van de chipmaker. De groei was vooral te danken aan de zakelijke markt en de aanhoudend groeiende vraag uit opkomende markten.

Intel zal tabletmarkt pakken

Voor de toekomst verwacht Intel een aanhoudend gezonde vraag voor computerproducten van allerlei soorten. Het optimisme is vooral gebaseerd op het verwachte succes van de volgende-generatie processor, codenaam Sandy Bridge, en de vele nieuwe doorontwikkelingen van de energiezuinige Atom-processor in allerlei toepassingen.

De van oorsprong voor netbooks bedoelde Atom moet belanden in bijvoorbeeld de nieuwe Google TV producten tot een breed scala van tablet-pc's die draaien op diverse besturingssystemen: uiteenlopend van Windows tot Android en MeeGo. Ottelini voorspelde dan ook vol vertrouwen dat Intel-chips uiteindelijk de tabletmarkt zullen domineren.