Waarschijnlijk zullen consumenten eind dit jaar of begin volgend jaar daadwerkelijk kunnen profiteren van de gevolgen, zo meldt een zegsman van Casema. Dit kabelbedrijf gaat samen met UPC, Essent, Multikabel en Caiw gegevens uitwisselen, zo werd enige weken geleden al aangekondigd.

Inmiddels is bekend dat het Britse XConnect en Kayote Networks zijn uitverkoren om de zogeheten sip-exchange te bouwen. Hiermee wordt volgende maand begonnen. Het gaat om een moderne centrale in Amsterdam voor de uitwisseling van digitale telefoniegegevens.

De vijf kabelbedrijven bieden nu al digitale telefonie aan op hun netwerk, maar de voordelen zijn alleen voor gesprekken binnen dit netwerk. Door de krachten te bundelen denken de bedrijven een sterkere vuist tegen KPN te kunnen maken. Klanten van de deelnemende partijen kunnen immers onderling een directe (beeld)telefonieverbinding realiseren, zonder gebruik te maken van het traditionele telefonienetwerk van KPN.

Digitale telefonie via de kabel zal hierbij volledige gebaseerd zijn op sip (Session Initiating Protocol) en enum (een specifiek internettelefoonnummer).