Astaro levert appliances en software die in de goede UTM-traditie een volledige bescherming moet bieden, in de vorm van firewall, antivirus, antispam en andere beveiligingsmechanismen. Dat kan sinds drie jaar ook in de vorm van gevirtualiseerde appliances voor vooral VMware-omgevingen. Nu komt het bedrijf dus met een gratis versie van in ieder geval de firewall voor virtuele omgevingen. De download komt uit op VMware's Marketplace, de webwinkel voor virtuele appliances die VMware beschikbaar maakt via zijn beheersoftware.

VMware biedt zelf al een eigen virtuele firewall, vShield Zones, voor verschillende edities van beheeromgeving vSphere. Maar die is volgens Astaro slechts beschikbaar voor de high-end gebruikers, en staan de kleinere bedrijven in de kou. De Free VMware Firewall van het bedrijf moet dan ook een alternatief (en een

Daarom heeft het bedrijf de firewall uit zijn oorspronkelijke virtuele appliance genomen, en zet deze gratis online als download. Eventuele andere functies kunnen klanten later bijkopen, waar ook meer ondersteuning bij geboden wordt. Gebruikers van de gratis versie moeten het doen met webondersteuning en technisch forum.

Firewall, NAT en DHCP

"We bieden de basisfunctionaliteiten van de UTM gratis aan", zegt Gert Hansen, chief software architect bij Astaro. "Dus Firewall, NAT, DHCP en alle andere standaarddingen." Het is volgens Hansen wel meer dan 'slechts' een previewversie. "Wij bieden nu precies hetzelfde wat VMware biedt, en misschien wel iets meer omdat je alles direct kunt gebruiken."

Meer dan basiskennis over netwerken is niet nodig om de boel uit te rollen. "We ondersteunen de zogenaamde 'transparent mode' van VMware, die na installatie direct laat zien wat er gescand wordt en welke settings je hebt", zegt Hansen.

Hansen geeft wel toe dat het nog niet storm loopt met virtuele appliances, zeker niet op UTM-vlak. "Veruit de meeste klanten kiezen nog voor de traditionele appliance, op afstand gevolgd door de software-oplossing", zegt Hansen. "Vijf procent van onze klanten gebruikt nu een virtuele appliance, maar we hopen uiteraard dat het er meer gaan worden." Vooral de plug-en-play-kwaliteiten van appliances is een reden voor klanten om toch voor een hardware-appliance te kiezen. Bron: Techworld