Wuala is volgens ontwikkelaar Caleido ‘noch een website, noch een klassieke desktopapplicatie’. De gratis applicatie kan direct vanaf een website worden gestart waardoor files online zijn te benaderen. De meeste taken worden echter lokaal op de computer uitgevoerd waardoor de dienst sneller is dan een doorsnee website. Ook de beveiliging kan door de gebruiker zelf worden opgeschroefd.

Provider Caleido slaat de gegevens op de eigen servers op. Gebruikers kunnen ook zelf overtollige reken- en opslagcapaciteit afstaan aan Wuala dat de resources dan opneemt in een gridnetwerk. Wuala biedt gratis 1 GB aan opslagruimte, maar gebruikers kunnen dit zelf verder uitbreiden door onderling overtollige opslagruimte uit te wisselen of door extra opslagcapaciteit te kopen.

Beveiliging

Voordat de gegevens worden opgeslagen, worden ze versleuteld op de computer van de gebruiker. Het gebruikerswachtwoord verlaat nooit de computer waardoor zelfs Wuala de data niet kan ontcijferen, zo belooft de Zwitserse start-up Caleido. Wuala kan ook de bronnen in het gridnetwerk beschermen, aldus technisch directeur Luzius Meisser. “Alle data worden eerst versleuteld en opgedeeld in fragmenten die redundant worden opgeslagen op onze servers en in het gridnetwerk.”

Meer informatie over Wuala is te vinden in de bijdragen ‘Distributed data: Hoera voor Wuala’, ‘Wuala gaat publiek beta’ en ‘Wuala beta: what’s new?’ van Techworld-blogger Ernst Fuld. De site van Wuala zelf was op het moment van schrijven overigens onbereikbaar.

Bron: Techworld