De actie moet meer cachet geven aan de officiële opening van de appstore voor de nog te lanceren tablet. Ontwikkelaars kunnen zoveel apps indienen als zij willen, de actie limiteert zich tot één gratis Playbook per app-leverancier. Research in Motion (RIM) stelt dat de ingediende apps moeten voldoen aan de BlackBerry App World Vendor Guidelines.

De lancering van de Playbook staat begin 2011 op de agenda en RIM wil vanzelfsprekend beginnen met een goedgevulde appstore. Daarbij mikt de leverancier vooral op het gebruik van de tablet in het bedrijfsleven, daar waar het met de BlackBerry terrein lijkt te verliezen in de strijd met Apple’s iPhone en Androidtoestellen. Door direct zoveel mogelijk (zakelijke) apps aan te bieden, wil RIM vanaf het begin vaste voet aan de grond grond krijgen in het zakelijke wereld.

Update voor besturingssyteem

RIM heeft gelijktijdig met de opening van de appstore de betaversie van het besturingssysteem OS QNX, dat is omgedoopt tot BlackBerry Tablet OS, een update gegeven. Dat besturingssysteem zal worden gebruikt op de tablet, en in een later stadium ook op de BlackBerry smartphones. De ontwikkelkit (SDK) ondersteunt nu ook Flash Builder 4.5 voor het bouwen van apps.