Productinfo

Product: VMWare Server

Producent: VMWare Inc, USA; www.vmware.com

Leverancier NL: VMWare Benelux, Nieuwegein, tel. +31 30 6305083

Prijs: gratis!

Systeemvereisten: Windows XP of hoger, of Linux

Er zijn twee gratis virtualisatieservers op de markt: Microsoft Virtual Server en VMware Server. VMware Server heeft als voordeel dat het ook Linux ondersteunt, terwijl Microsoft officieel alleen Windows ondersteunt als host en client.

VMware biedt de mogelijkheid om op het hostsysteem een of meerdere virtuele systemen te draaien. Deze virtuele of gastsystemen zijn ook allemaal pc's en in principe is de simulatie van een pc geschikt genoeg om vrijwel elk bestaand pc-besturingssysteem te kunnen installeren en gebruiken.

Interface

Het grote verschil tussen (het betaalde) VMware Workstation en (het gratis) VMware Server zit 'm in de interface. Met VMware Server kunt u meerdere virtuele machines opzetten en op afstand bedienen. Het draait exact dezelfde virtuele machines als VMware Workstation en VMware Player (een gratis programma om VM's te draaien, maar u kunt er dan niets aan veranderen of nieuwe VM's aanmaken). Maar de host van alle VM's is bij VMware Server losgekoppeld van de webgebaseerde gebruikersinterface. Bij Workstation is hij geïntegreerd.

VMware ondersteunt voor de bediening zowat alle moderne browsers. Qua bediening lijkt het redelijk op wat u al gewend was van de gewone persoonlijke VMware, alleen kunt u hier extra functies toepassen die te maken hebben met de infrastructuur van de host. Het is mogelijk om meerdere VMware Servers draaien en de VM's onder hen verdelen zodat de last verminderd wordt.

De webinterface van de VMware Server laat u alle virtuele machines beheren en die worden opgeslagen in een Data Store (opslagruimte) waarvan u zelf kunt bepalen wat erin zit en waar dat precies opgeslagen wordt.

Gasten

Een virtuele pc van VMware gedraagt zich tot in de kleine puntjes als een echte pc, alleen werkt die wel met een VMware BIOS, een VMware grafische kaart, een VMware schijfcontroller en een VMware netwerkkaart, waarvoor u telkens de juiste sturingen voor elk besturingssysteem nodig hebt dat u in een client wilt installeren.

Hoewel VMware heel wat meer platformen ondersteunt dan Microsoft Virtual Server, bent u beperkt tot datgene waarvoor VMware de benodigde stuurbestanden produceert. Het pakket 'VMTools', waar al die sturingen in zitten, bestaat voor een hele reeks besturingssystemen, waaronder Windows, Linux en Solaris.

VMware levert daarnaast nog een serie virtuele appliances, die bedoeld zijn om een gewone pc te draaien en diensten te verrichten. Die zijn te downloaden van de website van VMWare. Zo is er een browserappliance die u onder Windows veilig laat surfen met een erg compacte Linux-en-Firefox-combinatie. Het systeem is bijzonder eenvoudig: u downloadt de gewenste appliance en met behulp van VMPlayer kunt u die draaien.

Conclusie VMware Server biedt een erg flexibel virtualisatiesysteem met veel functionaliteit en goede prestaties. Het is bovendien gratis. Bron: Techworld