Dat zegt Greenpeace naar aanleiding van haar onderzoek Cool IT Challenge.

In het onderzoek krijgen bedrijven die op het vlak van milieu en groene IT goed presteren maximaal honderd punten. In totaal werden 12 ondernemingen onder de loep genomen, waarvan er niet één ook maar in de buurt komt van de maximale score. IBM en Sun bleken met maar 29 punten de beste jongetjes van de klas. “De meerderheid van de IT-bedrijven pretendeert 'groen' te zijn, maar concrete bewijzen voor hun bijdrage aan een beter milieu worden nauwelijks geleverd,” zegt Greenpeace-woordvoerder Melanie Francis.

De rest van de bedrijven bleef (ruim) onder de 29 punten steken. Zo kwam Dell tot 21 punten, Cisco bleef steken op 19, en Intel en Fujitsu behaalden 18 punten. Nokia kreeg 16 punten, HP 13, en Microsoft en Sony kwamen niet verder dan 7 punten. Sharp behaalde slechts 5 punten en Toshiba mag met 2 punten het licht uit doen.

Vage indicatoren

Hoewel de uitkomsten van het onderzoek geen reden tot juichen geven, kan er wel een kritische kanttekening bij worden geplaatst. Zo werd in het onderzoek ook een aantal 'vage' indicatoren meegewogen, zoals politiek engagement of het al dan niet succesvol zijn bij het lobbyen. Dit laatste aspect heeft vooral Microsoft veel punten gekost. Volgens Greenpeace maakt de softwaregigant zich ondanks zijn macht onvoldoende sterk voor bescherming van het klimaat.

Recyclen

De milieu-organisatie heeft ervoor gekozen de IT-branche onder de loep te nemen omdat juist deze branche in staat geacht moet worden milieuvriendelijke technologieën te ontwikkelen, aldus Greenpeace. Tweeënhalf jaar geleden ontwikkelde Greenpeace al een leidraad voor groene elektronica. Daarin bleken Dell en Nokia destijds goed te scoren omdat zij er volgens de milieu-organisatie het beste op letten dat er geen giftige stoffen in producten worden verwerkt. Ook scoorden deze bedrijven goed omdat zij afgedankte elektronica recyclen.

Bron: Infoworld.nl