Dat zegt Richard Schlauri, vice-president van Fujitsu Siemens Computers en verantwoordelijk voor de IT Product Services-afdeling, in een interview met Techworld.nl. “Naast dat technici meer met virtualisatie te maken zullen krijgen, moeten ze ook leren managen”, zegt Schlauri. “Ze krijgen meer meetapparatuur onder hun hoede, en warmte krijgt een hogere prioriteit tijdens hun werkzaamheden. Dat vergt een andere mind-set.”

De service van leveranciers zal volgens Schlauri met de komst van groen ook veranderen. “Op den duur zullen we minder vaak onze eigen technici sturen om een probleem te verhelpen, omdat er meer nadruk komt op ‘remote services’.” De zelfdiagnose van systemen verbetert, en systeembeheerders kunnen steeds meer reparaties zelf uitvoeren, aldus Schlauri.

De groene hype

Ondertussen is ‘groen’ een veelgehoorde doelstelling in de wereld van computerproducenten. Gisteren en vandaag besteedt Fujitsu Siemens aandacht aan het onderwerp tijdens hun eigen beurs, de VisIT, in Augsburg. Het bedrijf stelt zich bij het onderwerp ‘groen’ tot doel, zo zegt CEO Bernd Bischoff, om de eerste IT-leverancier te worden die 'geheel overstapt naar energie-efficiente producten, zonder extra kosten voor de klant'. Daarbij de gebruikelijke launches, (bijvoorbeeld de nieuwe server in de Primergy lijn, de TX 120, de FlexFrame SOA-architectuur gebaseerd op de bestaande bladeservers en de tweede versie van x10sure serveroplossing met virtualisatiemogelijkheden en iSCSI-ondersteuning).

Maar het stokpaardje voor het bedrijf dit jaar is de ‘Zero Watt Monitor’: een monitor die zichzelf uitschakelt als het systeem uitschakelt. Daardoor zou volgens Fujitsu Siemens veel sluipstroom van de stand-by bespaard moeten worden. “We willen dat concept nog breder trekken”, zegt Schlauri. “Het schakelaartje werkt op zonne-energie, en je kunt je voorstellen dat zo’n simpel stukje technologie voor een heel huishouden of bedrijf kan werken. Het zou bijzonder veel schelen als alle standby- apparatuur automatisch uit wordt geschakeld.” Bron: Techworld