Vorig jaar zijn er bij de FBI liefst 3960 incidenten gemeld met het schijnen van laserpennen, bijna 11 incidenten per dag. In de eerste 3 maanden van 2014 staat de teller op gemiddeld 9,5 dagelijkse incidenten. Deze laser strikes kunnen piloten dusdanig verblinden dat de levens van alle inzittenden van een vliegtuig in gevaar komen.

14 jaar celstraf

Ook in Nederland zijn er gevallen bekend. Zo klaagden vorig jaar in Groningen piloten van traumahelikopters over de beschijning vanaf de grond met laserpennen. De verkoop van laserpointers werd een aantal jaar geleden verboden voor laserpointers met een vermogen van meer dan 1mW, die in de klasse III en hoger vallen.

Superlaserpennen en zelfrijdende auto's: van sommige technologieën is het misschien niet zo gek dat het gebruik ervan fataal afloopt. Lees: 7 dodelijke technologieën

In ieder geval genoeg voor de Verenigde Staten om er een federaal misdrijf van te maken. Afgelopen maart kreeg een man 14 jaar celstraf voor het richten van een laserpen op een politiehelikopter en een traumahelikopter. Het gebruikte pennetje was 13 maal krachtiger dan toegestaan. Zijn medeplichtige vriendin mocht 2 jaar brommen.

Duizenden dollars

Maar omdat de bizarre trend doorzet is er meer actie nodig. De FBI start een landelijk beloningsprogramma voor gouden tips bij laserpen-incidenten. De dienst betaalt tot wel 10.000 dollar voor informatie die leidt tot arrestaties. Dit lijkt te helpen, na de pilot in 12 grote steden is sinds februari het aantal gemelde incidenten met 19 procent gedaald.