President Tudor Brown van ARM gelooft wel dat de servermarkt interessant is voor de energiezuinige processorontwerpen van zijn bedrijf en dat die chips opduiken in servers. “Dat gebeurt op dit moment al”, zegt de topman op de Computex-beurs in Taiwan. Maar het zal volgens hem nog enkele jaren duren voordat ARM-servers in grote aantallen worden verkocht.

Jaren investeren

Diverse chipbedrijven met een licentie op de ARM-ontwerpen werken al aan processors voor servers. Dat zijn nu Nvidia, Marvell en Calxeda (voorheen bekend onder de naam Smoothstone), meldt onze Nieuwsdienst. Die eerste twee zijn producenten die al jaren chips maken, terwijl laatstgenoemde een startup is die zich met ARM-chips alleen richt op het datacenter. ARM zelf heeft twee jaar terug 48 miljoen dollar geïnvesteerd in Calxeda.

President Brown sust voorspellingen dat de energiezuinige processorontwerpen van zijn bedrijf op korte termijn opduiken in servers. Daarvoor moet eerst een compleet ecosysteem rondom die chips worden opgebouwd. Dat omvat naast servervarianten van ARM-chips ook de steun van serverfabrikanten en de ontwikkeling van software voor servertaken.

ARM verwerkt nu al wel functies voor servergebruik in zijn chips. De volgende versie van de ARM Cortex-architectuur (de A-15) is 64-bit, waardoor het grote hoeveelheden geheugen kan gebruiken. Daarnaast krijgt de A-15 ondersteuning voor virtualisatie ingebouwd, wat concurrenten Intel en AMD lang geleden elk met eigen technologie al hebben gedaan voor hun x86-processors.

Van tablets naar mobiele pc’s

Ondertussen denkt ARM wel zijn huidige dominantie in de markt voor mobiele apparaten zoals smartphones en tablets uit te kunnen bouwen. Brown voorspelt dat processors op basis van ARM-ontwerpen tegen 2015 dienst doen in meer dan de helft van alle tablets, mini-notebooks (of netbooks) en andere mobiele computers. Onder meer Samsung en Nvidia zijn belangrijke producenten in dat streven van ARM.

“We hebben nu een marktaandeel van zo’n 10 procent op het gebied van mobiele pc’s”, zegt president Brown. Hij meent dat dat eind dit jaar rond de 15 procent zal liggen, wat dan met name te danken is aan de groei van de tabletmarkt. ARM-processors zitten in zowel de iPad (1 en 2) als de Motorola Xoom en de Samsung Galaxy Tab. In de vier jaar daarna wil ARM zeker de helft winnen van de markt voor mobiele pc’s.