De problemen begonnen maandagmiddag. Maandagavond was het systeem tijdelijk niet bereikbaar. Vanaf een uur of tien tot vanochtend half acht draaiden de systemen via de failover, een backupsysteem speciaal bedoeld voor dit soort gevallen, maar dat begaf het ook. Daardoor is het onmogelijk om domeinnamen te registreren en is ook het Whois-systeem, waarmee gekeken kan worden of domeinnamen nog vrij zijn, vanaf half 8 vanochtend onbereikbaar.

De storing begon met het uitvallen van een switch. Die werd gereboot waarna hij het helemaal begaf. "Toen hebben we besloten om over te gaan naar onze failover locatie", legt een woordvoerster van SIDN uit. "Vanochtend is op de failover locatie de harddisk van de database kapot gegaan. Alles zit dan tegen, het is een soort kettingreactie."

Probleem op probleem

Ook het weer zat tegen. Er stond maandagavond namelijk een "megafile" tussen Arnhem, waar de SIDN zijn kantoor heeft, en Ede, waar het datacentrum van SIDN zich bevindt. "Dus we konden niet naar Ede om die switch te vervangen."

Volgens SIDN deed het monitoringsysteem het waarschijnlijk ook niet naar behoren, waardoor het probleem van de kapotte harddisk te laat werd opgemerkt. In de database werd vervolgens een Oracle-bug getriggerd. "Hierdoor kunnen we de database niet opstarten", verduidelijkt de zegsvrouw. Iedere keer als geprobeerd wordt de database op te starten crasht hij meteen, die bug werd waarschijnlijk veroorzaakt door de voorgaande gebeurtenissen.

Vervolgens heeft SIDN geprobeerd het systeem te patchen, maar dat mocht ook niet baten. "Dus we zijn nu bezig met het testen van een work-around." Hoe lang de storing precies gaat duren durft de woordvoerster niet te voorspellen. Het is wel de bedoeling dat vandaag nog alle systemen weer volledig gaan werken.