Aanstaande woensdag komt het kort geding tegen de Staat over de bewaarplicht voor de rechter. Maar de grote providers schitteren daar door afwezigheid, die kijken de kat uit de boom en protesteren wat voor de bühne. Daar moet verandering in komen, en klanten moet dat afdwingen.

Publieke druk

Zie daar de nieuwe campagne Stop de Bewaarplicht Nu. Zo kunnen abonnees eenvoudig hun isp aanschrijven met de eis om te stoppen met de illegale bewaarplicht. De teller is de 2500 klachten inmiddels ruim voorbij.

Willen die providers de bewaarplicht dan? Nee, dat niet, ze staan onder druk van minister Opstelten en toezichthouder Agentschap Telecom om door te gaan met het opslaan van metadata voor 12 maanden (telefonie) of 6 maanden (internet).

Terwijl duidelijk is dat de wet in strijd is met de Grondrechten. Maar erg veel actie ondernemen ze niet. Ze klagen wat, vragen om duidelijkheid of dreigen met een kort geding, zoals XS4ALL.

Slappe knieën

Maar ook die provider heeft slappe knieën en verkiest overleg boven actie. Eerst vroeg Opstelten uitstel en kreeg dat van XS4ALL. En nu het antwoord eindelijk binnen is (Surprise! De bewaarplicht blijft gehandhaafd) stapt de isp nog niet naar de rechter of staakt de bewaarplicht eenzijdig, bevestigt de woordvoerder van XS4ALL. "We wachten het kort geding af."

En dus mogen de kleine providers als BIT en collectieve organisaties zoals Privacy First, NVJ en NJCM de kastanjes uit het vuur halen. Fulco Blokhuis, een van de advocaten die het kort geding voeren, is teleurgesteld dat de grote isp's niet meer actie ondernemen tegen de bewaarplicht. "Het lijkt erop dat zij hun verhouding met de overheid belangrijker vinden."

CBP schiet wetsvoorstel af

Ondertussen schiet privacywaakhond CBP ook de voorgestelde wijziging van de dataretentiewet af. Dat voorstel neemt de fundamentele schending van de grondrechten niet weg. De noodzaak om alle telefoon- en internetgegevens in Nederland te bewaren is onvoldoende onderbouwd, constateert het CBP. "De inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van feitelijk alle Nederlanders is te groot en onevenredig."

Lees meer: EU-Hof verklaart bewaarplicht illegaal Bewaarplicht én kentekenopslag illegaal, maar kabinet gaat door Wie klaagt de Staat aan om de illegale bewaarplicht? Rechters en ambtenaren tegen de Staat om bewaarplicht Rechtsstaat... maar nu even niet