Lizard Squad is een hackersgroep die tijdens Kerstdag ddos-aanvallen uitvoerde op Xbox Live en Playstation Network, en daarmee stopte nadat internetondernemer Kim Dotcom hen giftvouchers voor zijn Mega-clouddienst had aangeboden. Lizard Squad meldt nu het Tor-netwerk aan te vallen door van een 'zero day-lek' gebruik te maken. Tor is sinds vrijdag overspoeld met nieuwe relays, routers die de data van gebruikers doorgeven om het (nagenoeg) ontraceerbaar te maken.

De groep claimde meer dan drieduizend Tor-relays te hebben. Inmiddels zouden er al tot 6 duizend 'LizardNSA-relays' zijn waarmee de groep meer dan de helft van het totaal aantal relays op het hele Tor-netwerk in handen zou hebben. "Alleen hackers, kwaadwillenden en pedofielen gebruiken Tor", stelt Lizard Squad.

Anonimiteit in gevaar?

Theoretisch zou de groep hiermee dataverkeer kunnen tracken, waardoor de anonimiteit van gebruikers in gevaar is. Maar voorlopig lijkt dat nog niet mogelijk. De aanval zou volgens security-experts nog niet effectief zijn door een maatregel van Tor, waarbij de bandbreedte van nieuwe relays wordt beperkt tot slechts 20 KB/s.