Het Nederlandse ASML, marktleider op het gebied van lithografiesystemen, verkocht in het eerste kwartaal van 2009 slechts 11 machines. De omzet bedroeg 184 miljoen euro, meer dan 300 miljoen minder dan het eerste kwartaal een jaar eerder. Een "afschuwelijk" resultaat, zegt een analist tegen persbureau Dow Jones.

Desondanks verwacht ASML herstel van de vraag naar hun producten. Het bedrijf ziet signalen dat het bedrijf nog in de tweede helft van 2009 een omzet van tussen de 400 en 500 miljoen zal halen. Die omzet moet vooral komen uit immersielithografie die nodig is om Nand-flash te gaan produceren met details van 35 nm, DRams in 55 nm en logische schakelingen voor 45 nm-technologie.

Atom minder

Intel moest in het eerste kwartaal van 2009 26 procent van de omzet inleveren ten opzichte van een jaar eerder. De omzet bedraagt nu 7,1 miljard dollar. De nettowinst daalde naar 647 miljoen dollar. De verkoop van de Atom-processor voor netbooks viel tegen. In het eerste kwartaal haalde het bedrijf 27 procent minder omzet binnen met de verkoop van de Atom dan eind 2008.

Intel-ceo Paul Otellini stelde tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers dat de pc-verkoop mogelijk de bodem heeft bereikt en dat de markt zich inmiddels lijkt te stabiliseren. Overigens doet Intel weinig concrete omzetvoorspellingen voor het komende jaar.

Pc-markt uit het dal

Uit de meest recente cijfers van marktonderzoeker IDC blijkt dat de wereldwijde pc-markt minder slecht presteert dan verwacht. De daling in het aantal verscheepte pc's in het eerste kwartaal is minder groot dan verwacht, aldus cijfers van het bureau. In het eerste kwartaal werden 63,4 miljoen desktops en laptops verscheept.