De wereldwijde omzet uit de verkoop van halfgeleiders daalt in 2009 naar 199,2 miljard dollar. Dat is een terugval van 20 procent. Het duurt nog tot 2012 voor de chipmarkt weer volledig is hersteld, zegt marktonderzoeker InStat.

Door de economische recessie is er minder vraag naar elektronica waarin halfgeleiders zijn verwerkt. Hierdoor is de verkoop vorig jaar al gedaald met 4,4 procent. Als alleen de maand december wordt meegenomen is een daling van 22 procent te zien in vergelijking met dezelfde maand in 2007.

Langzaam herstel

De productiecapaciteit van halfgeleiders is volgens het onderzoek vorig jaar met 3 procent gedaald. Deze trend zet zich naar verwachting door. InStat verwacht dat de halfgeleidermarkt in 2010 wel weer iets aantrekt. De omzet komt dan 12 procent hoger uit dan dit jaar. Pas in 2012 is de markt terug op het niveau van 2007.

De voorspelling van InStat is in lijn met die van chipmaker TSMC. De voorzitter van dit bedrijf voorspelde gisteren dat de crisis nog wel even gaat duren, en dat de markt in 2012 hersteld is.

Verzoek om staatssteun

Het afgelopen jaar was al zwaar voor de halfgeleidermarkt. In Europa vroeg de industrie om staatssteun. De gehele chipmarkt had vorig jaar grote problemen. Door de dalende vraag kwamen fabrikanten met grote overschotten te zitten. Qimonda, een Duitse chipmaker vroeg een noodkrediet aan bij de overheid. Toen dat geld er niet kwam, raakte het bedrijf verder in moeilijkheden en stegen de prijzen.