Gemak dienst de mens, of toch niet? Veel handige apps en services maken het je zo makkelijk dat je nauwelijks meer de deur uit hoeft. Uit een onderzoek van Global workplace analytics blijkt dat sinds 2005 het aantal flexwerkers met 103 procent is gestegen. Twee derde daarvan werkt regelmatig thuis. Intuit voorspelt dat dit aantal blijft groeien en dat in 2040 40 procent van de totale werkers flexibel is.

Kleine interacties

Vorig jaar is er een studie gedaan door wetenschappers van de universiteit van Chicago waaruit bleek dat kleine interacties met mensen, die je niet of nauwelijks kent, een positieve uitwerking hebben op onze gemoedstoestand. Dit geldt des te meer voor introverte mensen. Uit het onderzoek bleek verder dat zelfs interactie via een (video)chatservice als Skype of Google Hangouts een minder krachtige uitwerking had dan fysieke aanwezigheid.

Een studie van Elizabeth Dunn en Gillian Sandstrom voegt daar nog aan toe dat efficiëntie ons minder blij maakt dan sociale interactie. Lachen naar de caissière, oogcontact en een praatje maakten de proefpersonen een stuk gelukkiger dan de mensen die alleen maar zo snel en efficiënt mogelijk werden geholpen.

Aja Frost van Techcrunch maakt zich grote zorgen over deze ontwikkelingen. "Het ziet er naar uit dat onze toekomst alleen maar makkelijker en efficiënter wordt. Tegelijkertijd maakt ons dat dus eenzamer en droevig."

Aangezien het aantal apps en services alleen maar toeneemt, suggereert Frost om deze apps te "pareren" met apps en diensten die sociale interactie in de hand werken. Apps waarmee je in contact kan komen met nieuwe mensen, of flexwerken op een openbare plek. En als je dan toch liever alleen thuis wil zitten, kan je altijd nog werken aan een open source project.