De eerste Samsung-smartwatch voegt enkele functies toe aan de reeds bestaande smartwatches zoals de Pebble. De basisfunctionaliteit is hetzelfde, de Gear staat via bluetooth in verbinding met een Galaxy-smartphone en pikt zo telefoontjes, (e-mail)berichten en meldingen op, terwijl ook muziek afspelen kan en jawel: ook de tijd is zichtbaar.

Samsungs toevoeging is een 1.9 megapixel camera in de polsband, net als een speaker en twee microfoontjes. Daarmee kunnen korte 720p video’s worden gemaakt en kan er dus ook via de smartwatch worden gebeld. Let wel: zonder een verbinding met een Galaxy-smartphone gebeurt er niets.

Specs en extra functies

De Galaxy Gear heeft verder een 1,63 inch AMOLED-scherm met een resolutie van 320 bij 320 pixels. In de horloge zit een 800 Mhz processor en het apparaat heeft 512 MB werkgeheugen. Gebruikers kunnen via Auto Lock de Gear op slot zetten wanneer deze meer dan 1,5 meter van de smartphone verwijderd is. Find My Device geeft de locatie aan en kan het apparaat daarbij af laten gaan.

De smartwatch komt vanaf 25 september beschikbaar in 140 markten wereldwijd. De adviesprijs ligt op 299 euro. Maar gebruikers moeten wel een Galaxy Note 3 (ook gepresenteerd op IFA) of een Galaxy Note 10.1 in bezit hebben. Later zullen ook de Galaxy S3, S4 en de Note II een update krijgen om te functioneren in combinatie met de Gear.