Intel zegt voor het lopende vierde kwartaal onder de eerder afgegeven omzetverwachtingen uit te komen. Waar het eerst een omzet van 14,7 miljard dollar verwachtte, stelt het nu 1 miljard lager uit te komen. De oorzaak is volgens Intel het tekort aan harde schijven door de overstromingen in Thailand.

Domino-effect

Bijna de helft van de wereldwijde harddisk-productie vindt in dat land plaats. Fabrieken van harde schijven, maar ook componentenfabrikanten, zijn hard geraakt door de overstromingen. Pc-makers kunnen niet meer aan de vraag voldoen, wat leidt tot minder verkoop wat weer resulteert in minder processorinkoop bij Intel.

Door de snelle waardedaling van pc-componenten houden fabrikanten nog maar nauwelijks voorraden aan; van harde schijven, maar ook van processors. Een productieverstoring ergens ter wereld zorgt dus al snel voor problemen. Een flinke ramp zoals de Thaise overstromingen heeft grotere en langdurige gevolgen. Terwijl enkele harddisk-fabrikanten weer fabrieken in Thailand opstarten, blijft de verwachting dat het tekort - en daardoor forse prijsstijgingen - voorlopig nog aanhoudt.

'Tot en met 1e kwartaal'

Intel merkt bij zijn omzetwaarschuwing op dat computermakers hun chipvoorraden bewust terugdringen om die in lijn te zetten met de teruglopende verkrijgbaarheid van harde schijven. De processorproducent verwacht dat de harddisk-'droogte' nog tot en met het eerste kwartaal van 2012 aanhoudt.

Voor zijn nu bijgestelde omzetverwachting van 'slechts' 13,7 miljard dollar houdt Intel nog een marge van 300 miljoen dollar aan. Voor de plus én de min. De omzet kan dus nog lager uitvallen, of net iets hoger. Overigens zat er bij de eerdere, hogere verwachting een marge van 500 miljoen dollar.