Robbert Brans van Attingo Datarecovery vertelt Techworld dat ze in een warme zomer veel meer kapotte harde schijven binnenkrijgen. Dat heeft verschillende oorzaken, maar de belangrijkste is dat de koeling niet goed werkt.

Zuigkracht

“De ventilatoren van de machines die we onder ogen krijgen zijn vaak heel erg aangetast door vuil”, zegt Brans. Volgens hem moeten de bladen echt scherp zijn, zodat ze goed in de lucht kunnen grijpen. Maar door al dat vuil worden ze rond en dan gaat de zuigkracht achteruit. “Dan maken die ventilatoren wel hun gewone herrie, dus denkt men dat er niets aan de hand is. Maar ondertussen loopt de temperatuur op. En als het weer ook nog eens warm wordt, zoals nu, dan slaat het toe.”

Het gebeurt trouwens ook wel dat de ventilatoren er helemaal mee ophouden als ze zo vuil zijn. “En als zo'n ding stil staat, dan gaat er wel nog steeds een lading stroom doorheen. Dan kan het wel 120 graden worden. In plaats van te koelen voert het de warmte dus nog veel verder op.”

Daarom benadrukt Brans het belang van goed onderhoud. Hij raadt aan om de ventilatoren zeker om de twee jaar te vervangen. “Dat is echt een gouden tip”, zegt hij. “Zo voorkom je dataverlies.”

Geef je schijf de ruimte

Een andere oorzaak dat het fout gaat is dat de harde schijven steeds minder ruimte krijgen. “We zien tegenwoordig van die NASjes bij bedrijven staan, waarin de harddrives heel dicht op elkaar zitten. Als je daar met een thermografische camera naar kijkt, dan zie je één paarsewitte gloed.” Bedrijven schaffen zo’n apparaat aan omdat het niet al te duur is, en dan stoppen ze het ergens weg achter een gesloten deur, zodat het niet in de weg staat, maar waar het ook zijn warmte niet kwijt kan.

Maar ook de fabrikanten van harde schijven gaan naar de mening van Brans steeds meer een verkeerde kant op. “Voor hen is het een sport om als eerste een 2TB-schijf in microformaat te maken”, zegt hij. De consument wil zijn schijven immers steeds kleiner, met steeds grotere capaciteit en ook nog goedkoper. Maar diezelfde consument is daarbij volgens Brans het proefkonijn. Want natuurlijk gaat er een percentage van zulke harde schijven kapot, waarna ze een paar dingen aan kunnen gaan passen. De gedupeerde consument krijgt een nieuwe harde schijf, maar zijn data is hij kwijt. “Of hij moet zich tot ons wenden, maar bij data recovery komt heel wat kijken en het is dus redelijk kostbaar.”

Koelkast

Een harddrive is een gesofisticeerd stukje techniek en erg gevoelig voor storingen, zegt Brans. Als de schijf te warm wordt, dan gaat die uitzetten. Omdat het chassis van de drive een ander uitzettingscoëfficiënt heeft dan de printplaat, vertelt hij, wordt als het ware de printplaat uit elkaar getrokken, met als gevolg dat de hard drive defect raakt.

“Daar komt dat trucje vandaan om een schijf in de koelkast te leggen. Maar dat moet je nooit doen, omdat je dan last krijgt met condens”, gaat hij verder. “Ook mag je bij moderne harddrives nooit het printplaatje vervangen, zelfs niet met een soortgelijk model. Op die printplaat staan tegenwoordig namelijk unieke gegevens, en dus maak je daarmee de firmware corrupt.”

Langzamer

Gebruikers zijn eigenlijk de eersten die het merken als de temperatuur in de servers omhoog gaat, zegt Brans. “Als de schijven boven de 55 graden komen, dan gaat de performance omlaag.” De schijf heeft meer tijd nodig om bepaalde bewerkingen uit te voeren. “Gebruikers zullen ineens merken dat het veel langer duurt voordat hun Autocad-bestand opent, of hun Excelsheet. Alles wordt trager, en uiteindelijk gaat het defect.”

Maar het gaat niet altijd meteen verkeerd. Harde schijven kunnen nog lang doordraaien als ze te warm worden. Bij een constante werktemperatuur kunnen ze het zelfs nog jaren blijven doen. “Maar als je dan gaat verhuizen weet ik zeker dat een aantal schijven niet meer werkt op de nieuwe locatie”, stelt hij. “Dan krimpen ze weer naar hun oude vorm en daardoor gaat het mis.”

Verhuizing

Brans heeft gehoord dat Techworld dit weekend gaat verhuizen, dus waarschuwt hij ons alvast dat een aantal schijven het maandag niet meer zal doen. Maar de servers van IDG zijn vlak voor de verhuizing geconsolideerd als virtuele machines op een nieuwe server, dus zeer waarschijnlijk zullen wij hier geen last mee krijgen.

Bron: Techworld