Een jaar of zes is Janssen nu werkzaam voor ODTH. Hij 'erfde' - zoals hij dat zelf omschrijft - een 'HP-winkel'. "Dus die lijn hebben we in eerste instantie doorgezet. Nu zijn we aan het kijken in hoeverre de servers aan vervanging toe zijn, om vervolgens een aantal aanbieders naast elkaar te zetten."

De huidige situatie bij de logistieke dienstverlener uit België is niet onhoudbaar, zegt Janssen. "De huidige toestellen voldoen nog." Maar de nadruk ligt niet voor niets op dat woordje 'nóg'. Janssen zegt over de huidige server-inrichting: "We hebben op dit moment twee sites: een hoofd- en een recovery-site. De hardware van de hoofdsite voldoet. Op die recovery-site staat de oude hardware van de voormalige hoofdsite. Die hardware raakt langzaam aan over haar maintenance heen. Dus die is op termijn aan vervanging toe. De afweging is nu welke server we upgraden. Die moet ik nog maken..."

Testserver

Janssen heeft zijn vraag officieel dan ook nog niet in de markt gezet. "Ik bestudeer nog wie wat kan aanbieden. Maar IBM heeft de moeite gedaan zijn producten aan de man te brengen." Dat resulteerde in het gebruik van een testserver. Ruim een week had Janssen de beschikking over een testserver van IBM. Het ging om een x3650 M4. De ICT Manager vult aan: "De server beschikte over twee 10-Core CPU's met twee interne 15K-schijven."

Janssen had op voorhand niet heel specifieke verwachtingen van de testserver. "We kunnen er allemaal heel wetenschappelijk documenten op loslaten, maar een server is niet meer dan een server. Hardware is in zekere zin een commodity. Alle merken gebruiken volgens mij in grote lijnen dezelfde componenten, afkomstig van dezelfde fabrieken. Vervolgens plakken de bedrijven allemaal hun eigen stickertje erop. Wat dat betreft zit er weinig verschil tussen merken als IBM, HP of Dell."

Limiet

Gedurende een week stoeide Janssen met de testserver. Hij maakte een vijftiental 2012 Windows Servers aan. "Die heb ik voortdurend uit en aan gezet, gewoon om te kijken hoe de server hier op zou reageren. Je bent met twee interne schijven toch enigszins beperkt in je mogelijkheden, dus ik wilde zien waar de limiet lag."

De resultaten vielen hem niet tegen. Maar de ICT Manager blijft nuchter in zijn commentaar. "Kwalitatief kun je niets slechts over de server zeggen. Het toestel deed wat het moest doen. Maar uiteindelijk hebben we ook 'maar' een paar dagen de gelegenheid gehad de server te testen. Dat is wat anders dan er jaren mee werken."

Cloud nog even niet

De hardware van de toekomstige server moet onder meer in staat zijn toekomstige peaks op te vangen, vertelt Janssen. Die hardware wil hij per se in huis hebben. Want in IaaS (Infrastructure as a Service) ziet hij voor ODTH geen heil. Onder meer enkele horrorverhalen liggen daar aan ten grondslag. "Ik ken partijen voor het wie moeilijk was uit te stappen, omdat ze niet alle data eenvoudig terug konden krijgen. En daarbij: hoe zit het met de compliance? Wie kunnen er allemaal bij die cloud? Al moet ik ook zeggen dat een fysieke server in huis misschien ook een vals gevoel van veiligheid geeft... Dus wie weet is de cloud in de verre toekomst wel een optie. Maar op dit moment niet."

Dat betekent dat support een belangrijke rol kan spelen in de keuze van Janssen voor een nieuwe server. Zéker gelet op het feit dat hij hardware vooral als een commodity ziet. "Natuurlijk moet de hardware voldoen. Ook onze werklast stijgt voortdurend. De hoeveelheid data groeit, hetgeen gevolgen heeft voor de prestaties. Maar omdat alle fabrikanten op hoofdlijnen dezelfde standaarden nastreven, zoek je naar andere verschillen. Pricing is belangrijk. En support speelt inderdaad ook een grote rol."

Evoluties

Met ODTH wil hij alle IT-oplossingen zo veel mogelijk zelf beheren. "Voor het puur draaiende houden van de server kijken we dan ook niet naar onze server-partner. Dat kunnen we zelf. Maar de evoluties in de IT-sector volgen elkaar in dusdanig hoog tempo op, dat het onmogelijk is alles zelf in de gaten te houden. Bij die grote evoluties speelt onze partner dus wél een grote rol."

Maar over de mogelijkheden van de verschillende fabrikanten op dat vlak kan Janssen nu nog weinig zeggen. "Mochten we binnen afzienbare tijd inderdaad de markt op gaan op zoek naar een nieuwe server, dan neem ik in ieder geval een paar IBM-partners mee in mijn overweging..."

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met IBM. Zelf ook een IBM-server testen? Meld u aan op deze pagina.