Het gaat om een biologische cel die genetisch zo veranderd is dat hij een zichtbare laserstraal produceert. Het team wetenschappers gebruikt groen fluorescent proteïne (GFP), de stof die sommige kwallen lichtgevend maakt. Om GFP te verkrijgen werden embryonale menselijke niercellen genetisch gemanipuleerd, bericht Wired UK, dat zich verder in de materie verdiepte.

Minuscule cel

De cel is tussen twee minuscule spiegels geplaatst, die 20 micrometer van elkaar af staan. De cel zelf heeft een omvang van tussen de 15 en 20 micrometer. De onderzoekers lieten blauw licht vallen op de cel, wat resulteerde in een zichbare laserstraal die enkele nanoseconden aanhield.

Lasers hebben een medium nodig dat licht versterkt en een aantal spiegels die dat licht focussen en richten. De wetenschappers hebben deze techniek nu voor het eerst in een biologische cel verwerkt. Sinds de ontdekking van laserstralen zijn altijd synthetische stoffen gebruikt, zoals gas en kristallen om het licht te versterken. GFP werkt dus ook, bewijzen de onderzoekers.

Kanker weglaseren

Door cellen om te vormen in lasers kan beter onderzocht worden hoe de cellen in elkaar steken. De techniek zal dan ook waarschijnlijk gebruikt worden om de werking van cellen beter te begrijpen.

Wired speculeert dat de mogelijkheid bestaat dat chirurgen in de toekomst de laserstralen gaan gebruiken om cellen diep in het menselijk lichaam te veranderen in lasers. Daarmee zouden diepgelegen kankergezwellen of ander kwaadaardig weefsel van binnenuit weggelaserd kunnen worden. Verdere details over de werking zijn gepubliceerd in een pdf-document.