Nieuwe ultrabooks en convertible laptops die later dit jaar uitkomen met Intels Haswell-processors zullen niet alleen energiezuiniger zijn dankzij verbeteringen in de chips maar ook vanwege nieuwe energiebesparende technieken in Windows Blue. Dat schrijft Cnet op basis van 'bronnen dichtbij Microsoft'. Windows Blue is de codenaam van een grote update van Windows 8 waar Microsoft aan werkt.

Microsoft en Intel werken volgens CNet samen aan de energiebesparingen. Haswell is de volgende generatie van Intels chips bedoeld voor ultrabooks en hybrides tussen notebook en tablet. De eerste Haswell-systemen moeten vanaf juni op de markt komen. Intel-ceo Paul Otellini heeft onlangs gezegd dat Haswell de 'op een na grootste verbetering in batterijtijd in Intels geschiedenis' zal bieden.

Syncen tijdens stand-by

Nieuwe technologie in Windows Blue moet ervoor zorgen dat het besturingssysteem meer als een systeem voor mobiele apparaten werkt. Zo zou de stand-bymodus effici├źnter worden, waarbij belangrijke updates als e-mail blijven synchroniseren als de laptop in de slaapstand staat. Haswell zou ondanks de snelheidswinst in de buurt komen van de energiezuinigheid van de Clover Trail Atom-processoren.

Benchmarks

Uit benchmarks van pre-productieversies van Haswell-processoren blijkt dat de cpu's circa 5 tot 10 procent sneller waren dan vergelijkbare huidige versies. De grootste snelheidswinst werd gehaald door de ingebouwde grafische eenheid, die 10 tot 50 procent sneller was dan de vorige generatie.

Naast Windows 8-systemen met de nieuwe chipgeneratie komen er ook Google Chromebooks met Haswell-hardware. Dat bleek deze week week uit stukken code afkomstig van een Google-medewerker van het Chromium-project.