Waar Ellison in een interview met CBS orakelde dat het met Apple zonder de inbreng van wijlen Steve Jobs bergafwaarts zal gaan, klinkt er een dag later een heel ander geluid. Ditmaal uit de koker van Carl Icahn. De steenrijke 77-jarige investeerder, momenteel nog volop in een strijd verwikkeld met Michael Dell om de heerschappij over computermaker Dell, noemt Apple “extreem ondergewaardeerd” en laat weten een flinke positie te hebben opgebouwd.

Apple: positief gesprek

Icahn sprak gisteren met Apple-CEO Tim Cook en hoewel de inhoud van dat gesprek in het ongewisse blijft, meldt Icahn via zijn Twitter-account dat er meer gesprekken zullen volgen. De tweet van Icahn had overigens direct gevolgen: Apple aandelenkoers schoot met 4,75 procent omhoog. Apple bevestigt het onderhoud tegenover technieuwssite The Verge en bestempelt deze als “zeer positief.”

Oracle-baas Ellison stookte dinsdag het vuur rondom Apple nog eens goed op. De excentrieke miljardair kwam superlatieven te kort bij Jobs inbreng voor Apple. Na zijn overlijden in 2011 gaat het volgens Ellison bergafwaarts met de iPhone- en iPad-maker. “Dat weten we al. Dat experiment is eerder uitgevoerd”, aldus Ellison, verwijzend naar de eerdere Jobs-loze periode van Apple.

Beurslieveling af

Investeerder Icahn gaat hier nu recht tegenin en noemt het bedrijf juist “extreem ondergewaardeerd.” Apple is sinds een klein jaar niet langer beurslieveling, nadat de beurskoers de magische grens van 700 dollar oversteeg na de aankondiging van de iPhone 5. Sindsdien is de koers, nadat duidelijk werd dat Apple’s omzet en winst niet eeuwig blijven stijgen, teruggelopen tot een dieptepunt van onder de 400 dollar.

AAPL Chart

AAPL data by YCharts

Toch heeft deze inmiddels weer een stijgende lijn te pakken. Dit na de aankondiging van Tim Cook van de nieuwe iPhone deze herfst en “opwindende” nieuwe Apple-producten in 2014. De verrassende openbaring van Icahn op Twitter gaf de koers nog een zetje richting nu een prijs van 489,57 dollar op de Nasdaq.

Nu aandelen terugkopen

Volgens Icahn moet Apple nu doorpakken en aandelen terugkopen. Tegenover The Wall Street Journal geeft hij advies over de aanpak. Aangezien het steenrijke Apple momenteel tegen een laag percentage van 3 procent kan lenen, moet het bedrijf in zijn ogen zo snel mogelijk een groot pakket aandelen terugkopen, zodat de resterende aandelen in waarde stijgen.

Apple heeft al aangegeven de komende twee jaar voor 60 miljard dollar aandelen terug te zullen kopen. Maar volgens Icahn moet het bedrijf daarmee niet wachten, maar direct handelen aangezien de koers in zijn ogen veel te laag staat. Icahn heeft zelf naar verluidt 1,5 miljard dollar aan Apple-aandelen in bezit, wat nog altijd minder is dan 1 procent van Apple totale marktkapitaal van 444 miljard dollar.