Op 30 juni van dit jaar gaat de klok niet van 11.59.59 naar 12.00.00 uur, maar naar 11.59.60. En dat bestaat dus eigenlijk niet in onze computers. Die extra seconde (in plaats van 86.400 naar 86.401 seconden per dag, alleen die dag) gaat mogelijk weer voor problemen zorgen op het internet. De laatste keer dat de schrikkelseconde moest worden toegevoegd vlogen onder meer Reddit, LinkedIn, Yelp en andere grote sites van het internet af.

Fout in Linux en Java

Dat kwam door een fout in een juist voor die schrikkelseconde ontwikkelde patch voor Linux. Veel Linux-servers struikelden over die schrikkelseconde, maar het probleem werd meer complex doordat ook Java hikte. Dat leverde onder meer ellende op voor Reddit, dat zijn op Java gebaseerde database Cassandra onderuit zag gaan.

Google neemt nu al maatregelen door de schrikkelseconde op te knippen in milliseconden en uit te smeren in de komende periode naar 30 juni toe. Dat heeft het bedrijf al in 2012 gedaan en het is bedrijfsbeleid sinds 2011. Google doet dat omdat het zo veel systemen heeft die met elkaar synchroniseren en dat het onduidelijk is wat er met het overschrijven van data gebeurt in zo'n toegevoegde seconde. "Daarnaast, hoe schalen we een oplossing? Moeten we elke regel code die iets met de tijd doet, gaan auditen?"

Lees ook: Hoe Google de schrikkelseconde te slim af is