Vorig jaar kenden de e-readers een topjaar met een totale productie van 23,2 miljoen apparaten, maar dat duikelt dit jaar met 36 procent naar beneden tot 14,9 miljoen stuks. Dat heeft onderzoeksbureau iSuppiy berekend. Het bureau noemt de daling “alarmerend, onverwacht en dramatisch".

“De snelle groei, gevolgd door een onmiddellijke ineenstorting van de ebookmarkt is vrijwel nog nooit vertoond, zelfs in de consumentenelektronica, dat berucht is om de korte levensduur van producten", schrijft iSuppli. Voor volgend jaar wordt opnieuw een daling verwacht, van een ook wel pittige 27 procent. Volgens iSuppli zullen er in 2016 nog maar 7,1 miljoen e-bookreaders worden gemaakt, nog maar een derde van het topjaar 2011.

Opkomst e-reader explosief

De e-reader kende een enorme opkomst en groeide van 2008 tot 2010 met een factor 10, om daarna nog eens te verdubbelen in het jaar 2011. Maar de tablet draait de e-reader keihard de nek om. Het is niet voor niets dat Amazon zijn Kindle, oorspronkelijk een pure reader, nu in tabletvorm uitgeeft. De tablet is dan wel duurder maar kan veel meer, waardoor een van de grootste verkoopargumenten, de prijs, langzamerhand niet meer kan concurreren met het multigebruik.

iSuppli schetst dat de val van de e-reader nog schrijnender is afgezet tegen de omstandigheden waarin andere pure specialistische hardware verkeert, zoals de digitale fotocamera, gps-systemen en mp3-spelers. Al die functies zijn ingebouwd in multigebruik-hardware zoals telefoons, maar kunnen ondanks lagere verkoopcijfers nog steeds overleven,. Voor de e-reader rest het lot van de dinosaurus.