En wie bepaalt wat het belangrijkst is? U, de lezer, want in deze kleine selectie hebben we globaal gekeken naar het aantal bezoeken dat onderwerpen opleverden. Microsoft kan op veel aandacht aandacht rekenen, Ubuntu is populair, en een internetstoring bij KPN leverde Techworld flink wat bezoek op.

Hyper-V doet zijn intrede

Natuurlijk, een nieuwe versie van Windows Server kon op zichzelf al op veel aandacht rekenen, maar de belofte van Windows Server 2008 was toch echt de intrede van Microsofts eigen hypervisor: Hyper-V.

Het belangrijkste voordeel ten opzichte van de dominante ESX Server van VMware moest zijn dat het wordt meegeleverd met het Server OS van de Redmondse reus. Helaas zat tussen de launches van Windows Server 2008 en Hyper-V maar liefst vier maanden. Bovendien lijkt VMware technisch flink voor te liggen, zowel op prestaties als op functies. Maar tegelijkertijd blijft het wel Microsoft

Linux: twee Ubuntudieren

Ondanks zijn Suske-en-Wiskenamen bleek Ubuntu dit jaar bijzonder populair bij het Techworld-publiek. Populairder nog dan berichten over andere distro's, als we naar het gemiddelde aantal kliks per bericht kijken.

Afgelopen jaar kwamen twee nieuwe versies van de Linuxdistro om de hoek kijken. Met Hardy Heron (Ruige Reiger, 8.04) concentreerden de ontwikkelaars zich vooral op gebruikers- en installatiegemak. Zo is de installer Wubi vanaf 8.04 voor het eerst geïntegreerd met het OS zelf. Het uitproberen, zo meende Canonical topman Mark Shuttleworth destijds, was daarmee een stuk eenvoudiger geworden.

In het najaar verscheen 8.10 Intrepid Ibex. Daarmee zijn de ontwikkelaars attent geweest tegenover Nederlandse vertalers: ook 'Stoutmoedige Steenbok' was mooi allitererend over te zetten in het Nederlands. Ibex bracht verdere verbeteringen aan, bijvoorbeeld met Network Manager 0.7 en de Last Succesful Boot-functie. De distributie was daarnaast beter afgestemd op mobiele apparaten dan zijn voorgangers. Een beheerdersfeest, zo oordeelde Techworld- tester Brenno de Winter over 8.10. En het houdt niet op met Ubuntu, want voor april 2009 staat alweer de volgende klaar: 9.04 'Jaunty Jackalope' (Keurig Krijgskonijn).

Niet alleen Ubuntu was geupdate. Ook andere jongens in Linuxland leefden in 2008, zoals OpenSUSE (11.0 en 11.1), en Red Hat Enterprise Linux (RHEL 5.2 en Fedora's 9 en 10 bèta).

Service Packs voor Vista en XP

Wederom Microsoft, want uit Redmond verschenen dit jaar service packs voor zowel Vista als XP. Vooral de ontwikkelingen voor Vista SP1 werden nauwlettend gevolgd, omdat deze onder andere de veelvuldig beklaagde prestatieproblemen moest verzachten. Uiteindelijk was het Amazon die de launchdatum een dag van tevoren verklapte, door dozen met Vista SP1 in de voorbestelling te zetten en daarmee het moment verklapte.

SP3 voor XP is de laatste die Microsoft voor het 'oude' Windows zal uitgeven. Voor velen jammer, want bedrijven zijn zelfs bereid extra te betalen voor een downgrade. Daarnaast voegde de servicepack ondersteuning toe aan XP die uit Vista komen, zoals voor WPA 2 en Network Access Protection (NAP).

De KPN-storing

Het lijkt niet geheel logisch, maar het nieuws in het voorjaar dat duizenden zakelijke gebruikers lange tijd niet online konden door een ATM-storing bij KPN zorgde bij Techworld voor een piek in het verkeer. Juist omdat het om zakelijke klanten ging, de storing ruim twee dagen duurde en omdat niet naast KPN-klanten ook gebruikser van Solcom en XS4All werden getroffen, lokte het veel frustraties uit bij lezers. Geen enkel onderwerp kon dit jaar op zo veel lezerscommentaar rekenen.

De IE-zero-day

Het gebeurt regelmatig dat lekken in browsers worden gevonden. Maar het lek in Internet Explorer dat op de valreep naar buiten kwam was dusdanig ernstig, dat het Microsoft deed besluiten om een noodpatch uit te brengen, de tweede in korte tijd. Een fout in de omgang met xml werd actief misbruikt, zo meldden Chinese onderzoekers.

Een zero-day is al vervelend genoeg, maar doordat de onderzoekers de exploit zelf online hadden gezet, explodeerde het aantal pogingen om er misbruik van te maken. Bij Techworld hebben we het geweten; RTL Z belde ons op voor wat duidingsinfo (niet direct voor een uitzending, maar puur een 'wat betekent dit' van journalisten onder elkaar) terwijl een bezorgde computergebruiker ons via de mail vroeg of de melding van een Java-update iets met het lek te maken had. Bron: Techworld