Met het steeds grotere gebruik van berichtenapps die gebruik maken van identiteit in plaats van cijfermatige reeksen om verbindingen te leggen tussen mensen, vervalt het nut van telefoonnummers. Zeker nu messagingapps niet alleen berichtendiensten zijn, maar tevens (beeld)bellen mogelijk maken.

Die stelling doet David Marcus, topman bij Facebook. En mijns inziens heeft hij een punt. Natuurlijk preekt de man voor eigen parochie, Facebook zet alles op zijn Messenger tegenwoordig, maar de onderliggende argumentatie snijdt hout.

Wie kent er nog een telefoonnummer?

Niemand weet elkaars telefoonnummer nog tegenwoordig. Niet alleen omdat de cijferreeksen opgeslagen zijn in je smartphone, maar ook omdat we elkaar eigenlijk nauwelijks nog bellen. Zeker, Whatsapp gebruikt nog steeds het telefoonnummer als identificatie van verzender en ontvanger van berichten, maar dat zal niet lang meer gaan duren. Je smartphone wordt je verpersonificeerde identiteit, je gebruikt dadelijk geen telefoonnummers meer maar je naam en gezicht.

Naast (video)bellen (dat ook al mogelijk is met Whatsapp) kan je met Facebook Messenger al geld versturen naar anderen, Uber-ritjes bestellen en komen er gaandeweg steeds meer functionaliteiten bij. Bellen wordt zo wel erg vorige eeuw. Door Messenger los te koppelen van Facebook is het ook al niet meer nodig om een account op het sociale media-platform te hebben.

De vraag is alleen hoe lang het telefoonnummer nog aan zijn zieltogende bestaan vasthoudt.