AMD gooit het over een andere boeg met diens nieuwe AM4-platform voor Ryzen CPU's Bristol Ridge APUs en alle andere chips die voor het platform uit zullen komen. Er zijn verschillende chipsets beschikbaar voor AM4-moederborden en elke set geeft het platform weer nieuwe mogelijkheden. Van USB-ondersteuning tot overklokken tot de hoeveelheid videokaarten die je in je systeem kan stoppen.

Wij kijken vandaag welke chipset wat doet zodat je weet voor welk moederbord je moet gaan.

De Ryzen (en AMD's Bristol Ridge APU's) komt meer overeen met een SoC (System on a Chip)-ontwerp dan een traditionele processor. AMD's processoren onderstunen verschillende interface op de chip zelf waaronder SATA, USB, NVMe en PCI-E. In het onderstaande schema zie je hoe de processor in elkaar zit.

De AM4-chipsets breiden de mogelijkheden van AMD's nieuwe processor uit en chipsetbouwers hebben daarmee lekker veel flexibiliteit. Alle moederbord-opties hebben bijvoorbeeld ondersteuning voor twee SATA-express poorten. Deze standaard is nooit echt van de grond gekomen en de lanes die daarvoor zijn gereserveerd kunnen door fabrikanten op andere onderdelen (als SATA III of M.2) worden ingezet. In de onderstaande schema's zie je welke chipset voor welk doel kan worden gebruikt.

A320 moederborden

Dit is een standaard no-nonsens AM4-moederbord voor budgetsystemen en betaalbare computers van (vermoedelijk) Dell en HP. Deze moederborden ondersteunen een enkele 10 Gbps USB 3,1 generatie 2 poort, 5 5 Gbps USB 3.1 generatie 1-poorten (bovenop de vier USB 3.1 generatie 1 poorten die in de Ryzen zelf zitten) en zes USB 2.0-poorten. De A320 chipset ondersteunt ook een paar SATA III en Sata Express-verbindingen en vier PCIe generatie 2 lanes voor extra PCIe-apparaten als M.2 SSD's, 3rd party netwerkkaarten en geluidskaarten.

Hoewel elke Ryzen processor kan worden overgeklokt, ondersteunt de A320-chipset deze functie niet. Als je van plan bent je systeem vroeger of later te overklokken, blijf dan weg van deze chipset.

ASRock's A320M Pro4 moederbord

B350 moederborden

Deze chipset zal waarschijnlijk de meest gebruikte chipset worden voor PC-gamers die een enkele videokaart in hun computer hebben zitten. Overklokken is mogelijk en vergeleken met de A320 bordjes heeft deze chipset een extra 10 Gbps USB 3.1 poort en twee extra PCIe lanes aan boord voor SSD's en andere snelle randapparatuur.

Deze chipset kan echter niet overweg met meerdere videokaarten. Wij hebben meldingen gezien van mensen die met specifieke B350-moederborden wel een AMD CrossFire multi-GPU-bak hadden gebouwd maar reken er niet op dat dat standaard goed zal werken. AMD heeft daar het volgende op te zeggen:

Alleen AMD's X370 en X300 chipsets ondersteunen twee PCIe 3.0 x8 grafische kaarten met directe toegang tot de processor. Als multi-GPU setups worden gebruikt op andere AM4-chipsets, zullen zij niet dezelfde PCIe 3.0 bandbreedte hebben en deze configuraties worden niet ondersteund

MSI Tomahawk B350 moederbord

X370 moederborden

Dit is het moederbord voor de hardcore gamer. In vergelijking met de B350 chipset heeft de X370 vier extra 5Gbps USB generatie 1-poorten, twee keer zoveel SATA III-verbindingen en twee extra PCIe lanes. Daarnaast heft het bord een extra PCIe 3.0 slot tot z'n beschikking voor CrossFire en SLI-opstellingen.

Als je je computer vol wilt proppen met de nieuwste technologieën, ga dan voor moederborden met deze chipset.

MSI X370 XPower Gaming Titanium moederbord

Bordjes met een kleine Formfactor

En dan zijn er ook nog chipsets voor de goedkope en kleine computers. De X300 en A300/B300 chipsets voegen geen extra functionaliteit doe aan de moederborden waar ze op zitten maar gebruiken puur en alleen de onderdelen en de capaciteiten van de Ryzen processor zelf gebruiken.

Het grote verschil tussen de X300 en A/B300? De X-serie focust zich op gamers en fans en ondersteunen dubbele PCIe 3.0 slots en de mogelijkheid de processor over te klokken. Deze borden zijn overigens nog niet beschikbaar.

Blijf onderzoeken

Dit artikel is slechts een richtlijn. Als je op zoek bent naar specifieke features voor je Ryzen pc zal je zelf nog even moeten kijken welk moederbord het beste bij je past. AMD heeft het platform zeer flexibel ontworpen en fabrikanten hebben de mogelijkheid verschillende configuraties te ontwerpen op basis van dezelfde chipset.

Het is lang geleden dat AMD een processor op de markt brengt die de hype waar maakt en zelfs Intel achter z'n oren laat krabben. Gebruikers hebben weer een echte reden om te kiezen voor het platform van AMD. Je hoeft je in elk geval geen zorgen te maken dat je iets koopt dat snel z'n waarde verliest. AMD heeft aangegeven het AM4-platform lang te ondersteunen (2020) in tegenstelling tot Intel die tegenwoordig voor elke processor een nieuw moederbord/nieuwe socket uitbrengt.