De nieuwe Symmetrix V-Max (Virtual Matrix Architecture) is, zoals we gewend zijn van de productlijn, een forse bak die geschaald kan worden tot 2 petabyte aan RAID-storage, verdeeld over 2400 slots. Dat is vergelijkbaar met het DMX-4-systeem. Nieuw is vooral dat de hardware is gebaseerd op maximaal 128 kernen aan 2,3 GHz Intelprocessors en de integratie van de hypervisor van VMware. De architectuur van het systeem is daarmee flink gewijzigd ten opzichte van de nog op PowerPC-gebaseerde DMX-kasten. Overige specs: zestien directors, 128 serverpoorten, 1 TB aan geheugen (mirrored).

Softwarematig valt vooral de Fully Automated Storage Tiering (FAST)-tool op. "Wat we eigenlijk doen is storage verplaatsen van een enkele Symmetrix-box naar het gehele datacentrum", zegt Hans Timmerman, country technology officer bij EMC. Waar zaken als datareplicatie in eerste instantie alleen binnen het systeem zelf zijn geautomatiseerd, zorgt de beheersoftware nu dat alle storage op die manier wordt behandeld. Zo kan de omgeving veelgevraagde gegevens snel verplaatsen van een hogere naar lagere tier, of andersom.

Zo ontstaat volgens EMC een geheel met VMware geïntegreerd datacentrum, waarbij het ook niet uitmaakt waar data zich bevindt. Het valt te vergelijken met Atmos, een systeem dat eind vorig jaar uitkwam waarmee vooral content tussen tiers snel en geautomatiseerd wordt verschoven, maar dan in high-end omgevingen. "Eigenlijk pakken we onze eigen storageomgeving, en leggen er een ESX-laagje op", zegt Timmerman.

Veel meer wilde Timmerman niet kwijt, verwijzend naar een websessies van later vandaag op EMC's overtakethefuture.com PR-website voor het nieuwe systeem. De prijs begint bij 250.000 dollar voor de SE-variant met een enkele controller. Bron: Techworld