De Lumos geeft een idee van wat mogelijk is bij de volgende generatie fietshelm. De techhelm is allereerst ontworpen als bescherming voor hoofdletsel bij (race)fietsers maar voegt daar enkele slimme toepassingen aan toe. Vooral in het donker bewijst het zijn waarde, met een automatisch remlicht dat aanspringt wanneer de accelerometer (versnellingsmeter) detecteert wanneer je afremt.

Valt goed op

Op het stuur bedien je de helm met een afstandsbediening die aan je handgrepen kan worden bevestigd. Daarmee kun je richting aangeven met de knipperlichten, wat zoals uit het filmpje blijkt nogal opvalt bij het verkeer om je heen.

Eerlijk gezegd valt de helm voortdurend op vanwege de uitbundige lichteffecten. De batterijduur is circa één week wanneer je de helm gemiddeld 30 minuten per dag gebruikt. Opladen werkt via een micro usb-kabel.

Kickstarter

Het project is uit het Harvard Innovation Lab gerold. Op Kickstarter is de helm in ieder geval een succes. Een beoogde doel van 125.000 dollar al ruim voor de deadline opgehaald. Vroege ondersteuners betalen 85 dollar voor de helm, die vanaf april 2016 wordt geleverd.


Lees ook: Slimme fiets denkt met je mee