Het Japanse bedrijf Hitachi heeft zich van april 2001 tot maart 2004 schuldig gemaakt aan prijsafspraken voor LDC- en TFT-beeldschermen. Het gaat om schermen die zijn geleverd aan onder meer pc-producent Dell.

Dit bekent de leverancier nu. De overtreding is begaan door dochteronderneming Hitachi Displays. Het bedrijf betaalt niet alleen een flinke boete, maar belooft ook medewerking aan het voortgaande onderzoek.

Medeplichtigen

Het Amerikaanse ministerie van Justitie doet al geruime tijd onderzoek naar deze kwestie. De antitrustdivisie heeft nu weer een bekentenis van een verdachte. Eind vorig jaar hebben beeldschermleveranciers LG, Sharp en het Taiwanese Chunghwa al schuld bekend.

LG heeft daarbij een recordboete van 400 miljoen dollar gekregen. Dat is de op één na hoogste boete ooit van de Amerikaanse antitrustdivisie. Sharp betaalt 120 miljoen dollar en Chunghwa 65 miljoen dollar. Het totaal aan boetes in deze zaak ligt nu op 616 miljoen dollar. Hierbij zijn ook vier topmensen van de medeplichtige bedrijven veroordeeld tot gevangenisstraffen.