Intel kondigde eind vorig jaar met de Penryn zijn eerste 45 nanometer (nm)-chips aan. AMD toonde vorige week tijdens de CeBIT aan inmiddels ook zover te zijn. IBM en Hitachi zijn met hun hoofd echter al bij de eerste 32 nm-chips die nog beter presteren en nog energiezuiniger zijn.

De twee bedrijven gaan samen onderzoek doen naar de 'elektrische karakteristieken van individuele transistors' van chips die zijn gebaseerd op 32 nm- en 22 nm-processen. In de wereld van chipfabricage verwijst het getal naar het kleinste onderdeel dat op een chip is bevestigd. Nu transistors alsmaar kleiner worden, krijgen de fabrikanten te maken met onderdelen die slechts enkele atomen dik zijn.

IBM en Hitachi werken al langer samen op het gebied van zakelijke server en andere producten. Het is echter voor het eerst dat de twee bedrijven samenwerken op het gebied van processorontwikkeling. Dat Hitachi en IBM samen onderzoek doen naar nieuwe technieken, wil overigens nog niet zeggen dat de twee bedrijven ook samen nieuwe chips in productie nemen. De samenwerking heeft ook geen betrekking op de Cell-processor die IBM heeft ontwikkeld samen met Sony en Toshiba.

IBM heeft inmiddels een reputatie opgebouwd op het gebied van nieuwe processor-technologie├źn. Zo werkt IBM aan 'silicon nanophotonics'. Deze techniek vervangt elektriciteit vervoerd met bedrading door lichtpulsen in silicium. Samen met Amerikaanse universiteiten werkt Big Blue aan carbon nanobuizen die beter zouden presteren dan de huidige transistors. Bron: Techworld